Mozaiki nam dejansko niso bili še nikoli tako blizu kot ravno v zadnjih letih. Zahvaliti se moramo digitalni fotografiji, ki nam je predstavila novo dojemanje podob. Približala nam je dejstvo, da je prav vsaka fotografija sestavljena iz drobnih barvnih pikic, ter nas naučila gledati »na veliko« in »od daleč«. Torej ravno tako, kot moramo opazovati tudi mozaike.

Kakšna sestavljanka je mozaik

Mozaik lahko predstavlja podobo ali zgolj vzorec, v zadnjem času pa so lahko njegovi delčki razporejeni tudi tako »neumetniško«, da gre pravzaprav zgolj za zbirko koščkov, ki nima namena predstavljati kar koli urejenega, temveč zgolj poudariti princip mozaika. Sestavljanke so lahko iz koščkov stekla, kamna, keramike in celo kombinirane z dragimi kovinami. Oblike delcev so lahko pravilne, na primer okrogle ali kvadratne, lahko pa so tudi čisto naravnih in neobdelanih linij, ki niso fino brušene. Prav tako ni nujno, da je mozaik zgolj dvodimenzionalen – zaradi različnih debelin materiala je možno v mozaiku pridobiti tudi globino, kar je še posebej priljubljeno, ko se za mozaik uporabljajo naravni kamenčki, ki so med seboj po sestavi in barvi enaki.

Kolikor dela, toliko denarja

Sestavljanje mozaikov je zahtevno delo – pri umetniških lahko za sestavljanje kamenčkov v podobo porabimo več ur za en sam kvadratni meter. Da bi bilo delo čim hitrejše ter čim cenejše, za dekoracijo domov navadnih smrtnikov običajno uporabljajo »kamenčke«, ki so pravilnih oblik in imajo velikost vsaj 2-krat 2 centimetra oziroma enak premer. Večina se zaradi cene ter zamudnosti dela za mozaik sploh ne odloči, temveč raje kupijo keramične ploščice, ki so oblikovane tako, da oponašajo mozaike. Če želijo velik prostor, na primer bazen, vseeno prekriti z mozaikom, se po navadi odločijo za manjšo podobo na sredi, drugo pa so enako obarvani delci enakih dimenzij.

Sistem polaganja

Končni videz mozaika ni odvisen zgolj od dizajna in barve delcev, temveč tudi od načina, kako so delci sestavljeni v celoto. Tako lahko isti motiv izdelamo na veliko različnih načinov, odvisno od tega, ali so delci pravilnih ali nepravilnih oblik, enakih ali različnih velikosti, položeni ravno, diagonalno, v ribjo kost ... Z majhnimi delci lahko zgolj obrobite večje ploskve ali jih zložite v šahovnico. In morda sploh ne želite mozaika, ki bo imel gladko končno površino, temveč vam je bolj všeč takšen iz izbočenih ter zaobljenih kamenčkov. Sistem polaganja, ki je zadnje čase v modi, pa takšen, da so vodoravno v ravnih linijah in enako visoki, vendar pa med seboj niso enako dolgi – tako sta zgornja in spodnja »vrstica« vedno različni.

Materiali za masovno proizvodnjo

Če želite mozaik iz naravnega kamna, pri oblikovanju vsakega delčka resda pomaga sodobno orodje, vendar pa je njihovo oblikovanje še vedno izredno zamudno, saj je treba izoblikovati vsak delček posebej. Drugače je, če se odločite za manj prefinjen mozaik iz keramike, saj te delčke že lahko »tiskajo« tako kot vse druge ploščice. Dober izbor so tudi umetni kamni, ki so pravzaprav izoblikovani iz stisnjenega, zlepljenega ter obarvanega peska. Moderno oblikovanje materialov ima vsekakor velike prednosti, saj je le tako možno enostavno delati tudi mozaike, ki so iz popolnoma okroglih ali drugače zaobljenih delcev.

Neštete možnosti stekla

Prav posebno mesto med materiali pa ima steklo. Njegova uporaba v mozaikih ni nekaj novega, vendar zaradi napredka v tehnologiji ponuja neštete možnosti. Opalno steklo ponuja veliko različnih barv, je bolj obstojno od običajnega stekla ter ga lažje oblikujemo, med plasti pa lahko dodamo tudi druge materiale. Steklo pa je moderno tudi zato, ker lahko že med postopkom izdelave koščkov med seboj zmešamo več barv – tako nastanejo koščki, ki so progasti, pikasti ali imajo v sebi kak drug barvni vzorec.

Vir: www.marmelina.si