Včeraj je bila na ljubljanskem okrajnem sodišču obravnava v pravdi med NLB in Juretom Jankovićem. Mlajši sin župana prestolnice se je na sodišču znašel zaradi dolga v višini slabih petih tisočakov. Jure Janković se je branil sam, NLB pa je zastopal odvetnik Miha Rolih. Kako je ta dolg sploh nastal? Kot je pojasnil sodnici Katarini Kumar, Janković ob odprtju platinastega računa v NLB sploh ni vedel, da ima tudi osnovni limit. Ko je Furs na NLB poslal sklep o izvršbi, je banka ta dolg poravnala z Jankovićevega osebnega računa, in sicer kar iz limita. »Dejstvo je, da tega denarja nisem porabil sam, ampak je bil znesek nakazan z mojega računa po sklepu o izvršbi Fursa, in to brez moje vednosti,« je dejal mlajši sin župana Zorana Jankovića. Sodnica je izdala sodbo, po kateri mora Jure Janković NLB plačati okoli 5400 evrov, skupaj z zamudnimi obrestmi in sodnimi stroški. Iz katerega naslova izhaja dolg do Fursa, nismo izvedeli. Po koncu obravnave je Jure Janković ob našem dvomu, ali v resnici ni vedel, da ima limit na osebnem računu, odgovoril: »Ali vi preberete pogodbe? No, jaz je nisem.« Sodba še ni pravnomočna, saj se lahko stranki še pritožita.

Rubeži, dolgovi, dražbe...

Spomnimo, novembra 2012 so pri Juretu Jankoviću v Grosupljem že rubili premičnine zaradi treh milijonov evrov dolga do podjetnika Marjana Pišljarja. Spomladi leta 2013 je Pišljar dobil ključe hiše v Grosupljem, s katero je župan Zoran Janković poplačal del dolga sina Jureta, poleti istega leta pa je bil dolg dokončno poravnan. Septembra lani je sodni izvršitelj Denis Paternost družbi Electa Inženiring v lasti Damijana in Jureta Jankovića zarubil tudi osebna računalnika in del pohištva. Izvršbo je vložil Porsche Inter Auto zaradi 1240 evrov dolga, menda zaradi neplačevanja lizinških obrokov.

Na dražbi se je znašlo tudi drugo premoženje Electe Inženiringa. Tako so na treh dražbah prodajali 20-odstotni delež v pivnici Kratochwill, stanovanje v Ivančni Gorici in starejšo stavbo v Grosupljem. Vrednost poslovnega deleža v pivnici znaša 91.500 evrov, sodni cenilci so stanovanje ocenili na 68.500 evrov, stavbo pa na 297.000 evrov. Dodajmo, da so izklicne cene na dražbah bistveno nižje od ocenjenih.