Če bi Janko Heričko, podpredsednik mariborske SLS in nekdanji predsednik mestne četrti Kamnica, priznal očitana mu kazniva dejanja zlorabe položaja, bi se mariborski okrožni državni tožilec Tilen Ivič strinjal z izrekom 23-mesečne zaporne kazni, ki bi jo smel odslužiti z družbenokoristnim delom. Vendar je mariborski politik na včerajšnjem predobravnavnem naroku zavrnil krivdo in trdil, da ni zagrešil ničesar nezakonitega.

Heričko je bil dolgoletni podpornik nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. Nekaj časa je bil direktor Mariborske tržnice, obenem pa je bil tudi predsednik mestne četrti Kamnica. Na lokalnih volitvah je bil izvoljen kot kandidat DeSUS, kasneje pa je prestopil v Kanglerjevo Županovo listo in nazadnje še v SLS, kjer zdaj zaseda položaj podpredsednika mariborskega mestnega odbora.

Sedem kaznivih dejanj zlorabe položaja

Kazenski pregon zoper Herička je leta 2013 zagnala mestna oblast z županom Andrejem Fištravcem na čelu, ki se je tedaj še javno zavezovala k ničelni toleranci do korupcije in klientelizma. Ob pregledu razpoložljive dokumentacije so namreč županovi zaznali sum storitve kaznivih dejanj in so zato poslali naznanilo mariborskemu okrožnemu tožilstvu, je februarja 2014 poročal časnik Večer. Tožilci so ocenili, da so nekateri izmed navedenih očitkov utemeljeni, in septembra lani vložili obtožnico zoper Herička. V njej mu očitajo, da je med letoma 2006 in 2010 zagrešil sedem kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in pravic.

Donacijo za zdravstveni dom speljal v družinski žep

Heričko naj bi protipravno premoženjsko korist pridobil podjetju Jast Consulting, katerega direktor je bil do junija 2009, od takrat pa je zakonita zastopnica njegova žena Anica, tretjinska lastnica podjetja. S podjetjem je sklenil pogodbo, na podlagi katere mu je krajevna skupnost nakazala 2000 evrov nepovratnih sredstev za preventivno dejavnost. Preiskava je pokazala, da je krajevna skupnost prejela ta denar od Zavarovalnice Maribor zato, da bi se z njim financiral nakup diagnostične opreme za kamniški zdravstveni dom.

Z dvema kaznivima dejanjema naj bi Heričko poleg tega pridobil še približno 10.000 evrov protipravne premoženjske koristi Kulturno-umetniškemu društvu Kobanci Kamnica, v katerem je marca 2013 postal zakoniti zastopnik, že pred tem pa naj bi bil njegov neuradni vodja.

S Heričkovim blagoslovom naj bi krajevna skupnost protipravno oddala društvu v najem kamniški kulturni dom, KUD pa je nato te prostore oddal v podnajem Plesni šoli Salsero in tudi zaračunaval najemnino. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je župan Fištravec aprila 2014 krajevni skupnosti začasno odvzel pravico do upravljanja prenovljenega kulturnega doma.

Zadnje štiri točke obtožbe očitajo Heričku, da je z zlorabo uradnega položaja omogočil tretjim pravnim in fizičnim osebam pridobitev protipravne premoženjske koristi. Predsedujoča okrožna sodnica Tanja Rot bo glavno obravnavo začela 5. aprila, zagovornik Andrej Kac pa je že včeraj napovedal, da bo zoper obtožnico vložil ugovor pravne narave.