Po treh letih, odkar Olimpija nastopa v evropskem pokalu, je v slovenski prestolnici znova močno zadišalo po evroligi. Razlog je bil v nasprotniku Ljubljančanov Maccabiju, ki je evropski velikan in je v preteklosti v najelitnejšem evropskem tekmovanju z zmaji bil nekaj neizprosnih bitk. A Olimpija je v zadnjih letih izgubila svoje mesto med najboljšimi klubi na stari celini, Maccabi pa si je kljub enemu najvišjih proračunov privoščil slabo kadrovanje, ki je botrovalo izpadu iz evrolige že po prvem delu tekmovanja. Kljub temu je izraelski velikan še vedno velik magnet za gledalce, kar se je pokazalo sinoči, ko se je v Stožicah zbralo več gledalcev kot sicer, in to čeprav Ljubljančani v evropskem pokalu možnosti za napredovanje pred tekmo petega kroga niso več imeli. Košarkarji trenerja Gašperja Potočnika so se jim za to oddolžili in prišli do velikega skalpa.

Tako kot venomer tudi to pot Maccabi ob gostovanju zunaj izraelskih meja ničesar ni želel prepustiti naključju. Že dan pred prihodom moštva je v Ljubljano dopotoval eden od nekdanjih članov izraelske obveščevalne službe Mosad, si dobro ogledal dvorano in njeno okolico ter poskrbel za vse varnostne ukrepe najvišjega standarda. Tega so v vodstvu Olimpije že vajeni, zato so strpno ugodili vsem prošnjam in zahtevam, med katerimi ni bilo primera kot pred leti, ko je eden od predstavnikov varnostne službe Maccabija zahteval pogovor s takratnim članom ljubljanskega moštva Edinom Bavčićem zaradi njegove veroizpovedi.

Svoje načrte so imeli gostje tudi na parketu, a tokrat naleteli na konstantno Olimpijo, ki v igri ni imela nihanj in je vodila praktično celotno tekmo. Pred skavti iz lige NBA se je v solidni luči predstavil Blaž Mesiček, ki je dosegel po sedem točk in skokov.

Evropski pokal, drugi del, skupina M predzadnji, 5. krog: Olimpija – Maccabi 73:66 (19:17, 45:38, 60:56, Lešić 16, Zakis 13, Lapornik 10; Mekel 20), Nižni Novgorod – Unics 78:80 (Antonov 27; Ponkrašov 26), vrstni red: Unics 5-0, Maccabi in Nižni Novgorod po 2-3, Olimpija 1-4.