Lanska turistična sezona je bila na Bovškem kar za 39 odstotkov boljša kot leto prej, od najuspešnejše doslej v letu 2011, ko sta bila odprta tako hotel Kanin kot kaninsko smučišče, pa za dobrih pet odstotkov. Odlične rezultate pripisujejo predvsem naklonjenemu vremenu, več kot polovico vseh prenočitev so namreč ustvarili v kampih, in sistematičnemu delu na tujih trgih.

»Naklonjena sta nam bila tudi rast povpraševanja in novo odkrivanje evropskih ciljev skozi prerazporejanje turističnih tokov zaradi kriznih območij v Sredozemlju. Turisti raje ostajajo bližje doma. Problem postaja že Grčija. Povpraševanje po turističnih ciljih v srednji Evropi narašča in to je smiselno izkoristiti,« razlaga Janko Humar, direktor Lokalne turistične organizacije (LTO).

Primanjkuje infrastrukturnih objektov

»Imamo najbolj raznoliko ponudbo naravnih danosti v Sloveniji. V krogu stotih kilometrov, vse tja do Cortine, podobnih ni mogoče najti. To se kaže tudi v strukturi gostov,« pove Humar in opozori: »Relativno pa smo še nerazvit turistični cilj, kjer smo s športnimi aktivnostmi dobro izkoristili naravne danosti, manjka pa nam infrastruktura. To velja tudi za kaninsko smučišče in z njim povezane hotelske zmogljivosti.«

Humar je prepričan, da bodo prav z dodatnimi hotelskimi posteljami, vseh imajo trenutno v manjših hotelih okoli 400, veliko pridobili tudi zasebniki, ki oddajajo sobe. Njihovi rezultati so zdaj slabši. »V dolini Soče se je število zasebnih postelj v zadnjih letih podvojilo. V tolminski, kobariški in bovški občini imamo 4000 postelj. K tej številki pa je treba prišteti še 3000 prostorov v kampih.«

Vsaj 2000 hotelskih postelj potrebujejo na Bovškem, je prepričan Humar. Okoli 400 naj bi jih dobili po obnovi hotela Kanin in odprtju hotela Alp. Kanin naj bi po obljubah lastnikov začeli obnavljati še ta mesec. Dogovor, ali bo Alp dobil novega lastnika ali ga bodo oddali v najem, naj bi dočakali v kratkem.

Nemci na prvem, Italijani na sedmem mestu

V Bovcu beležijo prihode gostov iz več kot petdesetih držav sveta. Skoraj 70 odstotkov nočitev prispeva pet najpomembnejših držav. Na prvem mestu je Nemčija z 29 odstotki nočitev, z 19 odstotki sledijo domači gostje. Med tistimi, ki pomembno vplivajo na dober obisk, so še Češka (devet odstotkov), Avstrija (sedem) in Nizozemska (sedem).

Na obisk Kanina Bovčani v prihodnje stavijo tudi v poletni sezoni. V večji meri naj bi izkoristili tudi pohodništvo in kolesarski turizem. Izjemne rezultate namreč dosegajo s pohodniškim projektom Alpe-Adria-Trail, saj je skozi dolino samo lani šlo 9000 ljudi, vsi pa so nekje v Posočju tudi prespali. »Omenjena pot je dosegla izjemen odmev v svetu. K nam pohodniki pridejo iz Kranjske gore čez Vršič, nato se podajo po dolini Trente do Bovca, nadaljujejo v Drežnico pod Krn, nato mimo planine Kuhinja na Kolovrat in v Benečijo. Pot je urejena že tri leta, vsako leto pa se število obiskovalcev podvoji,« je z izplenom projekta zadovoljen Humar, ki je s prihodom iz Tolmina v Bovec prinesel številne ideje in tudi sam pripomogel k razmahu turizma v zgornjem Posočju.

V vsakem primeru turistični obisk leta 2015 na eni strani dokazuje, da je Bovško tržno zanimiv turistični cilj in da ima turizem v teh krajih še velik razvojni potencial. Na drugi strani pa celotno lansko dogajanje še bolj poudarja potrebo po ponovnem zagonu zimske sezone in razvoju hotelskih kapacitet in programov. Kaže, da je bovški turizem kljub vsem težavam, ki ga spremljajo, na pravi poti in ob uresničitvi načrtovanih projektov lahko pričakujemo nadaljnjo rast in razvoj. »Ob vsem tem reka Soča ostaja hrbtenica naše ponudbe. Želimo jo umestiti kot eno od ikon slovenskega turizma,« je strnil Janko Humar.