Pred dnevi se je v okolici Milana, natančneje v Areseju, v prestižnem salonu in muzeju starodobnih vozil alfa romeo, odvila proslava v čast dirkaškim uspehom minule sezone. Alfa Romeo z glavnim pokroviteljem, podjetjem Zepter, že vrsto let sodeluje v svetovnem prvenstvu za vozila na alternativne pogone. Na tako imenovanem ekoreliju tekmujejo z različnimi modeli vozil, nesporna zvezda med dirkalniki pa je alfa romeo giulietta LPG, ki za gorivo uporablja utekočinjen naftni plin.

Minula sezona je bila za ekipo še posebno uspešna. Voznik Massimo Liverani je po štirih zaporednih naslovih svetovnega prvaka v kategoriji VIII za vozila na alternativni pogon s svojo giulietto letos osvojil še petega. Obenem mu je v eni sezoni uspelo upleniti tudi rekordno število točk v svetovnem pokalu. Massimo svojega navdušenja ni skrival: »Občutek biti najboljši v svetu je seveda fantastičen, če to počneš ekološko, pa je zadovoljstvo še slajše. Uspeha seveda ne bi mogel doseči brez zvestih in dobrih sovoznikov, Fulvia Cierva in Valerie Road. Vsi se že veselimo prihajajoče sezone, saj se bomo oglasili tudi v Sloveniji.«

Prihaja čas za alternativni pogon

Podjetje Zepter se s svojo ekološko vizijo in poslanstvom odlično vklaplja v filozofijo motošporta na alternativni pogon. »Petnajst let smo sponzorirali ekipo v formuli 1 ter deset let Guida Capellinija, voznika dirkalnih motornih čolnov. Ker pa radi stopamo v korak s časom, je sponzoriranje dirkaške ekipe z vozili na alternativni pogon čisto naraven korak naprej. To je namreč energija obdobja, ki prihaja,« je povedala Madlena Zepter, soproga Philipa Zepterja, ustanovitelja podjetja.

Na dogodku so podelili tudi nagrade različnim posameznikom, ki so v preteklosti pripomogli k prepoznavnosti podjetja Alfa Romeo. Tako smo lahko uzrli Bruna Giacomellija, nekdanjega voznika alfe romeo v formuli 1, Nannija Gallija, Carla Facettija in Ernesta Brambilla, voznike zdaj že starodobnih giulie GT, GTA in 33, pa tudi Olgo Arturo Chiti, hčerko Carla Chitija, ki je ustanovil Autodelto, športni oddelek vozil alfa. Prav vsi pa so se strinjali, da je dirkanje na alternativne pogone prava smer pri ohranjanju okolja in razvoju novih tehnologij.

Konec marca tudi v Sloveniji

Po uradnem delu so se povabljenci preselili v muzej vozil alfa romeo, ki je bil obnovljen poleti 2015, sicer pa je bil ustanovljen že leta 1976. Muzej, ki se razprostira prek šestih etaž, hrani več kot 150 agregatov in 250 vozil, od zgodnjih dirkaških prototipov, starodobnikov pa do vozil trenutnega časa, pri katerih zdaj Alfa Romeo in Zepter z inovativnostjo pišeta novo poglavje zgodovine.

Karavane vozil na alternativne pogone se lahko letos nadejamo tudi v Sloveniji. Od 30. marca do 2. aprila se bodo vozniki EKOnova rallyja spopadli z gorskimi prelazi v Sloveniji, dirkalnike pa bomo lahko uzrli tudi na Bledu, kjer bo tudi samo središče dogodka, in v evropski zeleni prestolnici 2016 – Ljubljani, ki bo druga gostiteljica dogodka. Preizkušnja bo sestavljena iz enajstih točnostnih voženj in eno spretnostno vožnjo, v skupni dolžini okoli 1000 kilometrov.