Ko so kurenti v noči s torka na sredo prvič letos oblekli debele kožuhe ter si okoli pasu oprtali težke zvonce in ko je včeraj ptujski župan Miran Senčar oblast simbolično predal princu karnevala Bertoldu Draneškemu, se je v najstarejšem slovenskem mestu tudi uradno začelo letošnje kurentovanje, ki velja za enega največjih etnografskih dogodkov v tem delu Evrope.

Mestno oblast bo tako do pokopa pusta vodil princ karnevala, ki je na balkonu mestne hiše že izobesil svojo zastavo in zastavo kurentovanja, hkrati pa povabil vse etnografske like, maškare in ljudi dobre volje, da se v tem tednu prepustijo norčavemu razpoloženju in se udeležijo katere od pustno obarvanih aktivnosti. V sedmih dneh 56. kurentovanja se bo na Ptuju namreč zvrstilo več kot devetdeset dogodkov, ki so združeni v tri sklope: Etnofest z etnografskimi vsebinami, zabavi namenjeni dogodki so združeni pod imenom Karnevalfest, medtem ko se bodo umetniške vsebine zvrstile pod skupnim imenom Artfest.

Že danes si bodo pustnega ozračja željni obiskovalci na Mestnem trgu lahko ogledali največje karnevalsko srečanje vrtcev v Sloveniji, ko se bo ob 10. uri po mestnih ulicah in trgih sprehodilo več kot tisoč malih maškar, medtem ko bo jutri ob 18. uri na sporedu nočni sprevod. Vsak večer bodo maškare lahko rajale tudi v veliki karnevalski dvorani, vrhunec pustovanja pa bo v nedeljo, ko se bo v sklopu mednarodnega pustnega sprevoda v starem mestnem jedru predstavilo več kot 3000 udeležencev. Samo v nedeljo naj bi Ptuj obiskalo več tisoč obiskovalcev, organizatorji pustovanja pa predvidevajo, da bo pustno dogajanje v mesto ob Dravi privabilo vsaj 100.000 obiskovalcev.