Na dvodnevni delovni obisk je včeraj v Slovenijo pripotoval kardinal Pietro Parolin, drugi človek Svetega sedeža. Obisk je bil, kot kaže, dogovorjen precej na hitro, saj se je ljubljanski nadškof Stane Zore šele včeraj vrnil z daljšega obiska v Avstraliji. Vatikanskega državnega tajnika je sprejel premier Miro Cerar, popoldne je ob zaključku božičnega časa in leta posvečenega življenja imel mašo v ljubljanski stolnici. Danes se bo s predsednikom države Borutom Pahorjem udeležil odprtja nove nunciature v Ljubljani in obiskal sprejemni center za begunce v Dobovi.

Največ o migrantski krizi

Parolin naj bi bil zelo zaslužen za zgodovinsko otoplitev odnosov med Kubo in ZDA ter za izboljševanje odnosov med Vatikanom in Kitajsko. Opazna so bila tudi njegova prizadevanja za uspeh okoljske konference v Parizu, o kateri sta tudi govorila s Cerarjem. Ta je Parolinu predstavil svoj že znani predlog za reševanje begunske krize: EU naj bi pomagala Grčiji, ob tem pa vzpostavila linijo nadzora na makedonsko-grški meji, s čimer naj bi EU preprečevala nekontroliran naval beguncev na Evropo. Glavni tajnik Svetega sedeža je priznal prizadevanja Slovenije, da bi humano in solidarno rešila program migrantske krize, ob tem pa je spomnil na papeževe izjave, da Evropa »premore vrednote in možnosti za rešitev begunske krize« ter da je treba rešiti tako vzroke konfliktov kot vzroke revščine, »saj si ljudje želijo živeti dostojanstveno življenje«. Cerar je gostu potožil, da EU še nima skupne politike reševanja migrantske krize. Sogovornika sta se družno zavzela tudi za reden dialog o odprtih vprašanjih med državo in Cerkvijo; potekal naj bi v delovnih skupinah.

Vojaška škofija na dnevnem redu

Po naših neuradnih informacijah s cerkvene strani gre obisk Parolina v Sloveniji razumeti v prvi vrsti kot »obliž« slovenski katoliški cerkvi po hudih sankcijah, ki so jih bili iz Rima deležni (nad)škofi Kramberger, Stres, Turnšek in Uran, poleg njih pa še nekdanji mariborski ekonom Mirko Krašovec. Kot predstavnik Svetega sedeža je Parolin seveda premierja poskušal zavezati tudi k hitrejšemu reševanju odprtih vprašanj med RKC in vlado. Parolin naj bi Cerarja, ki je zagotovil polno spoštovanje ustave, med drugim opozoril, da je ustavna odločba, po kateri bi morale biti zasebne osnovne šole deležne stoodstotnega financiranja, še neuresničena. Cerar je ponovno povabil papeža Frančiška, naj obišče Slovenijo; prvič ga je povabil na lanskem obisku v Rimu. Letos sicer mineva 20 let od obiska Janeza Pavla II., ki je zlasti mladim ostal v spominu po ponarodelem vzkliku na travniku v bližini Postojne: Papež 'ma vas rad.