Kdor se v življenju lažje prilagodi spreminjajočim razmeram, mu je v njem lažje. Slednje v letošnji sezoni na svoji koži še kako občuti slovenski košarkar Zoran Dragić. Po avanturi v ligi NBA, kjer ni dobil prave priložnosti za dokazovanje, se je vrnil na staro celino in okrepil nesramno bogati Himki, ki ima v letošnji sezoni visoke načrte. Mlajši od bratov Dragić je pričakoval, da bo imel v ruskem moštvu vodilno vlogo, a je naletel na neusmiljenega trenerja Rimasa Kurtinaitisa, ki od svojih načel in filozofije ne odstopa. Otrok Ilirije je imel sprva s tem kar nekaj težav, a se je na omejen čas na parketu do zdaj že privadil.

»Če bi vedel, da bom igral 15 minut na tekmo, bi to lažje sprejel. Tako pa se zgodi, da sem v Beogradu proti Crveni zvezdi 23 minut odigral zares dobro, nato pa naslednji dve tekmi na parketu preživel le po tri minute,« je pred mesecem in pol v intervjuju za Dnevnik povedal Zoran Dragić, čigar želja se je kasneje izpolnila. Kurtinaitis mu namreč v zadnjem času namenja konstantno minutažo, slovenski reprezentant pa mu vrača z dobrimi predstavami na parketu. V ligi VTB je Dragič v 17. krogu k zmagi Himkija proti finskemu Bisonsu v 17 minutah prispeval 23 točk, v ponedeljek pa k uspehu proti Viti Tbilisiju 12 točk in šest skokov v 19 minutah. Moštvo iz predmestja Moskve v regionalnem tekmovanju sicer zaseda tretje mesto na lestvici, še bolj uspešno pa je v evroligi, kjer v skupini F s štirimi zmagami in porazom zaseda prvo mesto.

Dončić znova rekordno

Znova je zgodovino v španskem prvenstvu pisal Luka Dončić, ki je ob zmagi Reala Madrida proti Manresi postal najmlajši igralec z vsaj devetimi skoki na eni tekmi. 16-letni Ljubljančan je k temu dodal še 12 točk in pet asistenc, njegov končni statistični indeks pa je znašal 19. Od slovenskih predstavnikov v Španiji je zmago v 18. krogu okusil še Alen Omić, ki je k uspehu Gran Canarie proti Tenerifu prispeval 12 točk in devet skokov. Laboral Kutxi Jake Blažiča (7 točk, 4 skoki) je spodrsnilo proti Murcii, Boštjan Nachbar (brez točke) je s Sevillo klonil proti Unicaji, Mirza Begić pa je visok poraz Bilbaa proti Valencii zaradi zloma zapestja spremljal s tribune.

V 16. krogu turškega prvenstva sta se med seboj pomerila Gašper Vidmar in Jaka Klobučar. Uspešnejši je bil Banvit, za katerega je Vidmar dosegel pet točk in osem skokov, Klobučar pa je za poraženi Istanbul BB prispeval 10 točk in štiri asistence. Poraz je vknjižil tudi Gaziantep Jureta Balažića (8 točk), ki je klonil proti Darušafaki. V Nemčiji je Klemen Prepelič zaradi težav s hrbtom izpustil drugo zaporedno tekmo, Oldenburg je bil brez Bistričana boljši od Tübingena, Jure Zdovc pa je z grškim AEK ugnal Trikallo in zadržal tretje mesto na prvenstveni lestvici.

V Fibini ligi prvakov 32 klubov

Medtem ko se moštva v evroligi borijo za mesta, ki peljejo v četrtfinale, je že dalj časa jasno, da bo imela Evropa v prihodnji sezoni dve elitni tekmovanji. Uleb je pred dnevi na sestanek v Barcelono povabil 27 klubov, ki naj bi v prihodnje tvorili jedro evrolige in evropskega pokala. Med njimi so bili vsi klubski velikani (Barcelona, Real Madrid, Laboral Kutxa, Unicaja, Panathinaikos, Olympiacos, CSKA, Fenerbahče, Anadolu Efes, EA Milano, Maccabi, Žalgiris), ki naj bi z licenco A dobili pravico desetletnega nastopanja v evroligi.

Od zamisli lige prvakov pa ne odstopa niti Fiba. Merilo za udeležbo bo dosežek v državnem prvenstvu. Sodelovalo bo 32 klubov, ki bodo razdeljeni v štiri skupine po osem, od katerih jih bo 16 napredovalo, osem izpadlo v drugo kakovostno tekmovanje, osem pa zaključilo z evropskimi tekmami. In najpomembneje, po naših informacijah obstaja velika verjetnost, da bo mesto v Fibini ligi prvakov pripadlo tudi slovenskemu prvaku.