V indeksu so pridobile cene delnic Krke, s katerimi je bilo sklenjenih 1,17 milijona evra posla. Krka za letos pričakuje več kot triodstotno rast prihodkov od prodaje v primerjavi z lanskim letom. Dobiček naj bi znašal okoli 160 milijonov evrov, podobno kot lani. Delnica je zanimiva tudi zaradi visoke dividendne donosnosti, ki naj bil letos dosegla okoli štiri odstotke.

Dva odstotka vrednosti so kljub rekordno nizkim cenam nafte na svetovnih trgih pridobile delnice Petrola. Družba Petrol ima stabilne poslovne rezultate, visoko dividendno donosnost, poleg tega je delnica zanimiva zaradi pričakovanja liberalizacije trga naftnih derivatov.

V porastu so bile še cene delnic Zavarovalnice Triglav, Save Re in Luke Koper. Pri slednji lahko v letošnjem letu pričakujemo še največjo rast poslovanja. V primerjavi z lanskim letom naj bi Luka Koper letošnje prihodke povečala za okvirno sedem odstotkov. Družba načrtuje občutno rast dobička. Letna dividendna donosnost pa se giba na ravni štirih odstotkov.

Iz sveta prihajajo slabi podatki o kitajski gospodarski dejavnosti, ki je januarja padla najnižje v zadnjih treh letih in tako še poglobila šibkost drugega največjega svetovnega gospodarstva. Posledično vlagatelji ceno nafte potiskajo navzdol, saj jih slabi podatki največje porabnice Kitajske silijo v prodajo. Dogovora o zmanjšanju proizvodnje ob že tako velikih presežkih tekočega zlata na trgu pa za zdaj ne moremo pričakovati.

Ob nič kaj obetavni makrosliki sveta se indeks SBI TOP že nekaj časa drži blizu nivoja 700 točk. Poslovni rezultati družb so relativno dobri in nekatere delnice na Ljubljanski borzni relativno poceni. Posebnost nekaterih slovenskih delnic so ekstremno visoke dividendne donosnosti, kar je tudi eden izmed kazalnikov podcenjenosti določenih delnic. Problem vlaganja v slovenske delnice je sicer izredno slaba likvidnost, vendar bi podcenjenost določenih delnic in visoke dividende lahko bile dovolj za naložbene odločitve v slovenske delnice, sploh v primerjavi s padajočimi obrestnimi merami pri depozitih.