Ko je minuli konec tedna eden od vodnikov v Postojnski jami opazil, da je na steklo akvarija v Koncertni dvorani pritrjeno jajčece, ki ga je stražila breja človeška ribica, so biologi globoko v kraškem podzemlju nemudoma zavihali rokave. Zaščitili so dragoceno jajčece, skrbni samički, ki je ves čas odganjala preostale človeške ribice v akvariju, pa zagotovili čim bolj ugodne razmere, v katerih bo lahko mirno izlegla morebitna preostala jajčeca. »Ko se je jajčecu poskušal približati eden od preostalih osebkov v akvariju, se je samička silovito odzvala in vsiljivca ugriznila v bok. Da jajčece in samička tudi v prihodnje ne bi bila ogrožena, smo preostale človeške ribice iz akvarija umaknili,« je pojasnil biolog Primož Gnezda, ki skupaj z biologom Sašem Weldtom skrbi za postojnske proteuse.

Paritveni ples napovedal veseli dogodek

Morebitno povečanje druščine teh skrivnostnih bitij podzemnega sveta, ki s svojim kačastim telesom in živordečimi razvejanimi zunanjimi škrgami bolj kot na ribico spominjajo na zmajčke, biologa ni presenetilo. »Že pred izvalitvijo jajčeca sem opazil, da sta se samca občasno stepla, kar pomeni, da sta se vedla teritorialno, vodnik pa je opazil tudi paritveni ples, ko samica sledi samčku,« je prve znake, ki so napovedovali veseli dogodek, opisal Primož Gnezda.

Skupina strokovnjakov, ki bodo skrbeli za jajčece in bodočo mamo ter ki se ob tem radi pošalijo, da bodo ob morebitnem naraščaju postali strici, bo tako prihodnjih 25 dni, kolikor lahko traja odlaganje jajčec, pozorno spremljala, ali bo samička izvalila še kakšno jajčece. Proteusi namreč lahko izležejo tudi do 70 biserom podobnih in le nekaj milimetrov velikih jajčec. »Kaj se bo zgodilo, bomo videli. Lahko izleže še več jajčec, lahko pa se zgodi, da bo samička preostala jajčeca, ki jih še ni izlegla, preprosto reabsorbirala in na tak način privarčevala energijo za naslednje razmnoževanje,« so sporočili z med turisti priljubljene destinacije.

Ponovil se je čudež iz leta 2013

Da je pot do trenutka, ko se iz jajčec izležejo ličinke, dolga in negotova, so v Postojnski jami izkusili že pred dvema letoma, ko je človeška ribica v akvariju izlegla 22 jajčec. Vendar je takrat samička mrestišče zapustila, v pregrado pa je nato vdrl eden od samcev in pojedel precejšen del jajčec. Glede na izkušnjo izpred dveh let bi za jajčece lahko bile nevarne tudi postranice. Rakci, s katerimi hranijo človeške ribice in ki jim jajčeca predstavljajo slasten zalogaj, so namreč pred dvema letoma dodatno poškodovali napadena jajčeca. »Vendar v obdobju enega meseca človeških ribic nismo hranili in je zato v akvariju le nekaj postranic, ki pa se navadno skrivajo med prodom,« so zagotovili v Postojnski jami.

Izvaljena jajčeca so v Postojnski jami že leta 2013 označili za čudež, zdaj pa se je veseli dogodek ponovil. In zakaj čudež? »Človeška ribica se razmnožuje zgolj vsakih šest ali sedem let. Ob tem je treba poudariti tudi, da človeške ribice v Postojnski jami živijo v ujetništvu, kjer so izpostavljene svetlobi in vibracijam. Vendar so jajčeca dokaz, da se v akvariju počutijo varno,« je pojasnil Primož Gnezda.