Vlogo Slovenske vojske in policije v našem obrambnem sistemu so s takšno izjavo popolnoma razvrednotili in ponižali. Še več, predsednik parlamentarnega odbora za obrambo, poslanec Žan Mahnič, je izjavil: »SV trenutno zaradi opreme ni sposobna in ne more sodelovati v bojnih operacijah (p.d.r.), ko gredo ostali v boj, lahko mi samo pazimo na... kosilo.«

Med tistim kratkim razmislekom je morda dobil napad lakote, da je pač omenil prav kosilo. V tem delu, Žan Mahnič, je vaša »objektivnost« in takšna ponižujoča izjava o SV vredna vse obsodbe. Mene je zelo prizadela.

Kot veteran vojne za Slovenijo relativno dobro poznam Slovensko vojsko, saj z njimi tesno sodelujem vse od njenega nastanka, enako s policijo. Me pa resnično moti in skrbi še nekaj drugega, naša mladina ni usposobljena za tisto, kar smo bili mi, pripadniki TO in rezervisti pri takratni ljudski milici. TO se verjetno nikoli več ne bo ustanavljala. Ali pač, kdo ve?

SDS bo, ko bo prevzela vlado, je napovedal poslanec Žan Mahnič, pristopila k ustanovitvi nacionalne garde oz. bo to tudi ena od ključnih točk njihovega predvolilnega programa. Jaz bom predlagal, naj katera od strank, ki spoštuje in zagovarja vrednote NOB, da v svoj volilni program med drugim ustanovitev partizanskih enot. Zgodovina se pač rada ponavlja. Izjave nekaterih poslancev v DZ okoli migrantov in beguncev in postavljanje žice na meji so bile skrb vzbujajoče.

Po mnenju opozicije vlada ne naredi nič oz. po njihovem, nič ne naredi prav. To seveda ni res. Tudi v NSi so poleg SDS »strašansko zaskrbljeni« nad stanjem v državi. Med drugim vladi očitajo, kaj vse ni naredila, pa bi morala.

O, ti duše krščanske! Bili ste vabljeni k sodelovanju v vladi, a ste povabilo elegantno zavrnili. Kaj je lažjega kot iz varne pozicije kvasiti neumnosti. Nenehno omenjajo zdravstveno reformo. Ta je poleg Karla Erjavca in rdeče zvezde njihova druga nočna mora.

Prosim vas, člani NSi, nobenih reform več. Predolgo časa živim v tej državi in poznam rezultate reform. Iz ene reforme v drugo gre ljudem vedno slabše in slabše. Primer vam dam samo v šolstvu. Mi smo imeli odlično šolstvo in šole, vajeniško, srednjo, višjo, visoko. Danes so z raznimi reformami in demokracijo razvrednotili vse, žal tudi učitelje.

V zdravstvu ne potrebujemo nobenih reform. Pošteno naj plačajo tiste, ki garajo, in zaprejo tiste, ki kradejo. Samo red in disciplina, tega se je potrebno držati in nobene preklete reforme več in pika. Od vseh teh »velikih besed«, ki so bile izrečene med poslanci zadnje dni, ko so prepričevali drug drugega o vsem mogočem, me je žalostilo spoznanje, kako malo mar je tem ljudem in političnim strankam v DZ za navadnega človeka, delavca, ki izgubi službo, dostojanstvo, in ko ostane na cesti.

Za delavce Peka ni tisti dan, ko se je zapečatila njihova usoda, v DZ izrekel niti en poslanec niti ene same besede obžalovanja in skrbi za njihovo preživetje. To je zelo žalostno. Če kdo deli z menoj enako mnenje, prav, če se kdo z njim ne strinja, tudi prav. To spoštujem. Vsak ima namreč pravico razmišljati s svojo glavo. S svojo glavo? O, kje pa, sem pa res naiven. Sicer se pa držim zlatega pravila, da lizunom, bebcem in puhloglavcem ne odgovarjam.

Srečko Križanec, Štore