Območno združenje Rdečega križa Slovenije v Kranju je z 12.000 člani eno največjih v državi. Služba sekretarja je zato dokaj zanimiva, začasno jo opravlja Marjan Potrata, nekdanji direktor kranjskega radia. Predsednik Rdečega križa Kranj Marjan Gantar trdi, da bo o sekretarju za polni mandat odločil razpis, a vse glasnejše so informacije, da je Potrata praktično že izbran.

V kranjskem Rdečem križu smo zato želeli izvedeti, kako je z razpisom za delo sekretarja, a nismo bili uspešni. Ko je namreč tajnica povedala Potrati, da ga kličemo novinarji Dnevnika, je postal za nas nedosegljiv in tudi klica ni vrnil. Zato smo se po obvestilu našega bralca, da bo Potrata novi sekretar in da že deluje v Rdečem križu, obrnili še na dolgoletnega predsednika Marjana Gantarja. »To seveda ni res, razpis šele bo. Dosedanji sekretarki mandat še ni potekel, izbrala pa je pomočnika in to je Potrata. Koliko zasluži sekretar, ne morem povedati na pamet, gospod Potrata pa zdaj dela pogodbeno,« je dejal predsednik, ki zanika, da bi bilo že bolj ali manj jasno, kdo bo nasledil Miklavčičevo.

Marjan Potrata se uvaja

Član območnega odbora nam je pozneje ponudil še nekoliko drugačno razlago tega, kaj počne nekdanji direktor Radia Kranj Marjan Potrata v prostorih Rdečega križa Kranj. Podatke hranimo v redakciji. Sogovornik je odločno povedal, da se pomočnik uvaja in da bo, če bo dober, sekretar. A da bo šlo vse po pravilih in bo izbran z razpisom. Na vprašanje, kako bo razpis potekal ob kandidatu, ki bo že prestal uvajanje, pa odgovora nismo dobili.

Dolgoletna sekretarka Milka Miklavčič se je tik pred koncem lanskega leta upokojila. »Marjan Potrata je že prej prihajal, zato smo ga izbrali za pomočnika v času, ko še ni novega sekretarja. Ker je to tudi voljena funkcija, sem jaz sicer v pokoju, on pa dela pogodbeno in z jasnim soglasjem predsednika Marjana Gantarja,« je zatrdila in poudarila, da z novim razpisom sama ne bo imela nič.

Kakšni so bili kriteriji za izbiro Potrate, nismo izvedeli ne od nje ne od predsednika Rdečega križa. Izvedeli smo, da so plače sekretarjev območnih združenj glede na velikost organizacije med 36. in 52. plačnim razredom, v Kranju to pomeni okoli 2000 evrov bruto plače.

Potrata je bil dolgoletni direktor Radia Kranj, ki pa je radio pustil v rdečih številkah. Trenutno je zunanji sodelavec Radia Gorenc iz Tržiča, kjer vodi avtomobilsko oddajo, ki jo je (tudi po odhodu) vodil na Radiu Kranj. šu