Prvo državno prvenstvo v dirkanju z brezpilotnimi letalniki so v ZDA organizirali lani v Kaliforniji, tekmovanje pa je poželo dovolj zanimanja, da je organizacija Drone Racing League (DRL) pretekli teden naznanila začetek prve uradne dirkaške sezone. Želja organizatorjev je, da tekmovanje v naslednjih letih postane tako prestižno, kot je formula 1 v svetu avto-motošporta, vendar pa bodo za izpolnitev tega cilja najprej morali prebroditi tudi nekaj tehnoloških preprek.

Največjo težavo zaenkrat predstavlja neposredni prenos slike med dronom in pilotom, ki je zaradi slabših kamer zaenkrat še precej zrnata. Uvedba kamer z visoko ločljivostjo bi omenjeni problem odpravila, a takšna rešitev za zdaj še ne pride v poštev, saj prihaja do časovnega zamika slike, prav tako pa pri nekateri pilotih, ki svoj letalnik spremljajo s pomočjo virtualnih očal, povzroča slabost.

Leteči roboti s kamerami

Kljub temu so se organizatorji močno potrudili, da dirke naredijo karseda privlačne za občinstvo. Uvodna je tako potekala na zaprtem stadionu ameriškega nogometnega moštva Miami Dolphins, medtem ko bo naslednja izpeljana v zapuščenem nakupovalnem središču v Los Angelesu. Da je vse skupaj še toliko bolj zanimivo, letalnike, ki dosegajo hitrost prek 110 kilometrov na uro, krasijo fluorescentne sijalke (kar pripomore tudi k njihovi boljši vidljivosti), vanje pa je odeta tudi sama proga.

»Kadarkoli omenim dirkanje z letalniki, ljudje povlečejo vzporednice z Vojno zvezd. V filmu so uporabljeni računalniški učinki, zdaj pa imamo možnost, da premostimo razliko med znanstveno fantastiko in resničnostjo. Verjamem, da nam lahko to uspe. Leteči roboti s kamerami. Sliši se fantastično,« pravi prvi mož lige DRL Nick Horbaczewski.