Pred tedni smo omenili vedno bolj problematično temo vgrajevanja tako imenovanega backdoor dostopa v programsko in strojno opremo, s katero skušajo nekatere svetovne vlade (predvsem britanska) razviti nove načine boja proti terorizmu in se pri tem ne ozirajo na škodljive posledice takega početja za vse uporabnike. Pri oblikovanju novih politik, ki še niso zapisane v zakonodajo in so še vedno v fazi premišljevanja in tehtanja, je zelo pomembno, da je v javnosti čim več izraženih mnenj, da lahko odločevalci izmerijo utrip strokovne in laične javnosti.

Zato smo slovensko vlado vprašali, kakšno je slovensko stališče glede preventivnega vohunjenja za vsemi uporabniki, in dobili naslednji odgovor.

»V vsakem primeru ministrstvo ni naklonjeno nobeni splošni rešitvi vnaprejšnjega nameščanja 'zadnjih vrat' v vse računalniško-programske rešitve v obliki terminalnih naprav, saj bi bil to pretiran poseg v zasebnost in celovitost komunikacije za vse fizične in poslovne uporabnike brez izjeme,« so zapisali v odgovoru in še dodali, da bi šlo v tem primeru za »izrazito nesorazmeren ukrep, ki ga po našem mnenju ni mogoče upravičiti z bojem zoper terorizem. Obenem pa bi bili v takem primeru nevarnosti razkritja svoje zasebnosti in komunikacij nesorazmerno izpostavljeni vsi uporabniki informacijsko-komunikacijskih tehnologij.«

Ves odgovor je dostopen na spletišču projekta Cryptoparty Slovenija, a je tokrat slovensko vlado mogoče samo pohvaliti za premišljeno in jasno izraženo stališče, ki v ospredje postavlja komunikacijsko zasebnost uporabnika in se zaveda problemov vnaprejšnje kriminalizacije vseh uporabnikov spletnih tehnologij.

Tako se lahko celo zgodi, da bo ena največjih zagovornic takega početja, britanska vlada, prej ali slej ugotovila, da to nima smisla in lahko naredi samo veliko škodo. Sploh po tem, ko so raziskovalci ugotovili, da je njihov sistem za varno in zasebno komuniciranje, na katerem bi v prihodnosti radi zgradili celoten ekosistem aplikacij za britansko vlado, poln varnostnih lukenj in, ugotovili ste, možnosti za omenjeni backdoor dostop.