Razlika med Novakom Đokovićem in konkurenco še nikoli ni bila večja. Srbski teniški igralec je tudi v finalu OP Avstralije slavil brez težav, saj je s 6:1, 7:5 in 7:6 (3) ugnal Andyja Murrayja. Za Đokovića je to enajsti naslov na turnirjih velike četverice. Če bo ostal zdrav, lahko letos pride celo do pokra zmag na turnirjih za grand slam. Vse štiri največje turnirje v enem koledarskem letu je nazadnje osvojil Rod Laver leta 1969.

Đoković je tokrat v Melbournu iz rok izpustil zgolj tri nize. Še najbolj ga je v osmini finala namučil Gilles Simon, ko je Srb napravil kar sto neizsiljenih napak, a kljub temu napredoval. Nato je brez težav ugnal tudi tretjega igralca sveta Rogerja Federerja in v finalu še drugo postavljenega Murrayja. Prvi niz je Đoković dobil s 6:1, z enako premočjo pa je letos odvzel niz že Federerju in Rafaelu Nadalu. Tudi najboljši izzivalci so proti Đokoviću očitno povsem brez moči. »Bilo bi lepo, če bi se vedno igral samo ta niz,« je na tiskovni konferenci dejal Novak Đoković, ki je imel ogromno podporo navijačev. Srbskih zastav je bilo toliko, kot da Nole igra doma v Beogradu. »Veliko naših ljudi živi tukaj v Avstraliji. Na finale so prišli v ogromnem številu, zato sem bil še toliko bolj vesel,« se je smejalo Đokoviću.

Murray domov s prvim letalom

Od šestih naslovov v Melbournu je kar štirikrat v finalu ugnal ravno Murrayja. Oba sta stara 28 let. Murray se je rodil 15. maja leta 1987, Doković teden dni kasneje. Čeprav se včasih pomerita tudi v nogometu, priznavata, da njun odnos kljub vsemu ni tako močan kot nekoč, ko sta skupaj za šalo igrala v dvojicah. Za Murrayja je bil to že sedmi poraz v finalih na turnirjih za grand slam, dvakrat pa je zmagal (US Open 2012 in Wimbledon 2013), ko je v finalu ugnal Đokovića. »Novaku lahko le čestitam. Šest naslovov v Melbournu je neverjeten podvig,« je dejal Andy Murray. Škot je nato med govorom dobil solzne oči, ko je nekaj besed namenil soprogi Kim, ki je v devetem mesecu nosečnosti, njen oče Nigel Sears, teniški trener, pa je v Melbournu doživel kolaps. »Soproga Kim je vse moje tekme gledala doma prek televizijskega zaslona. Domov prihajam s prvim letalom!« je povedal Murray.

Ko je Roger Federer osvojil sedemnajsti turnir za grand slam, se je zdelo, da bo Švicar za vse večne čase ostal na vrhu. Toda Đoković je pri 28 letih pri enajstih lovorikah, na obzorju pa ni nobenega tekmeca, ki bi ga lahko ogrozil. Od aktivnih igralcev ima štirinajst naslovov še Rafael Nadal. »To je velika čast, toda nič ni zagotovljeno vnaprej, čeprav sem dobil štiri turnirje od zadnjih petih. Koristi mi, da imam urejeno družinsko življenje. Brez dvoma v zadnjih petnajstih mesecih igram najboljši tenis v karieri. Postal sem oče in soprog, vsak del mojega življenja je urejen in v simfoniji. Poskušal bom, da tako tudi ostane,« je govoril Đoković zbranim novinarjem v Melbournu.

Presenečenje pri ženskah

Bistveno več drame je ponudil ženski finale. Čeprav so vsi pričakovali, da se bo do nove lovorike sprehodila Serena Williams, je Američanko v finalu s 6:4, 3:6 in 6:4 ugnala Angelique Kerber. 28-letna Nemka je prišla do prve lovorike na turnirjih velike četverice. »Uresničile so se mi sanje. Vso kariero sem delala za ta uspeh,« je bila nasmejana Angelique Kerber. S finalno zmago je postavila nekaj novih mejnikov. Postala je prva Nemka po Steffi Graf in letu 1994, ki je prišla do lovorike v Melbournu. Hkrati je bila prva levoroka zmagovalka OP Avstralije po Moniki Seleš in letu 1996. Kerberjeva je bila sedma nosilka, s čimer je postala šele peta igralka v zgodovini, ki je prišla do zmage, a ni bila med najboljšimi petimi na svetu. Zdaj je, saj je danes zasedla drugo mesto na lestvici WTA.