Uvod v zadnji dan tekmovanja je bil žreb parov dodatnih kvalifikacij za SP 2017 v Franciji, Slovenija pa zaradi 14. mesta na EP ni bila med nosilci. Eden izmed dveh veljakov, ki sta vlekla kroglice iz steklenih posod, je bil tudi Leopold Kalin, šef tekmovalne komisije EHF, a Sloveniji ni prinesel sreče. Ples kroglic je odločil, da se bo pomerila s poražencem tekme za bron med Hrvaško in Norveško, ki se je začela uro in pol po žrebu. In ko so Hrvati (Horvat 8, Duvnjak 6) zmagali, je bilo jasno, da bo Norveška njen nasprotnik v boju za SP. Prve tekme dodatnih kvalifikacij bodo med 10. in 12. junijem letos (Slovenija igra najprej doma), povratne med 14. in 16. junijem, preostali pari pa so Švedska – BiH, Češka – Makedonija, Poljska – Nizozemska, Rusija – Črna gora, Srbija – Madžarska, Islandija – Portugalska, Belorusija – Latvija in Danska – Avstrija.

Prav Norveška je bila največje upanje Slovenije glede nasprotnikov na aprilskem kvalifikacijskem turnirju za OI. Če bi Norvežani postali evropski prvaki, bi Slovenci v kvalifikacijah igrali v lahki skupini s Poljsko, Čilom in podprvakom Afrike. A Nemci so na Poljskem poskrbeli za dve slovenski kazni. Najprej so jo nadigrali na odločilni tekmi v skupini v Vroclavu, jo poslali domov in onemogočili, da bi bila med nosilci na žrebu parov za SP 2017. V polfinalu so udarili še drugič, po podaljšku premagali Norveško in Slovenijo v kvalifikacijah za Rio potisnili v težko skupino z dvema evropskima in eno neevropsko ekipo.

Pred finalom Nemčija – Španija je bilo jasno, da bo ne glede na razplet Slovenija igrala na drugem kvalifikacijskem turnirju s Švedsko in Iranom. O zadnjem tekmecu sta bila le dva scenarija: če bi prvaki postali Nemci, bi v skupino prišla Španija, če bi slavili Španci, bi se pridružila Danska. Nemci so zmagali s 24:17 (Häfner 7, Wolff 16 obramb) in po EP 2004 drugič stopili na vrh Evrope, Španci (Raul Entrerrios je bil izbran za MVP tekmovanja) pa so v svojem četrtem finalu EP četrtič izgubili in se bodo s Slovenci, Švedi in Iranci potegovali za pot v Rio. Na prvem turnirju za Rio bodo igrali Poljska, Makedonija, Čile in Tunizija, na tretjem pa Hrvaška, Danska, Norveška in Bahrajn.