Ana Drev je na pravem mestu doživljala najlepše trenutke svoje športne poti. Na 52. Zlati lisici se je pred 9000 gledalci drugič zapored na tekmah svetovnega pokala uvrstila na zmagovalni oder, potem ko je na veleslalomu vnovič zaostala le za olimpijsko prvakinjo Nemko Viktorio Rebensburg. Posledično je mariborski alpski smučarski praznik v soboto uspel v vseh pogledih. Nepredvidljiv obraz je Zlata lisica pokazala danes, ko je bil slalom po startni številki 25 odpovedan. Temperature so bile ponoči previsoke, da bi lahko organizatorji vsem tekmovalkam omogočili enake pogoje.

Nasvet Tine Maze: »Le uživaj!«

Ko je športnik v formi, gre vse po maslu. To dokazuje Ana Drev, ki se je v pestri zgodovini mariborskih preizkušenj le dvakrat uvrstila med dobitnice točk. Po uspehu je razlagala, da je na Štajerskem vselej čutila pozitivno klimo ter se v otroških letih navduševala nad uspehi slovenskih smučark. Tokrat se je v blišču uspehov znašla sama. »Tokrat so navijači do uspeha ponesli mene. Res je nekaj posebnega blesteti pred domačim občinstvom,« je pojasnjevala slovenska junakinja. V nadaljevanju je dejala, da so bile vse priprave zadnjih tednov usmerjene k mariborski tekmi. Reprezentanca je trenirala na samem prizorišču in podobnih terenih, se pripravljala na postavitvah, kakršno naj bi na prvi progi postavil Američan Knight. »Če se ne bi poškodovala ob koncu sezone 2012/13, sem prepričana, da bi že prej dosegala podobne rezultate. Samozavest si pridobivam na treningih,« pravi Ana Drev, ki ji je dala pred finalno vožnjo nasvet tudi Tina Maze. »Svetovala mi je, naj na domačem terenu le uživam in si ne nalagam pritiska,« je razkrila Ana Drev. Tina Maze je s svojo ekipo in organizatorji podarila 5000 evrov obetavni slovenski alpski smučarki Klari Livk.

»Ko sem se v Flachauu prvič v karieri uvrstila na zmagovalne stopničke, se mi je odvalil velik kamen od srca. Odtlej mi je lažje,« pojasnjuje formulo uspeha smučarka iz Šmartnega ob Paki, ki si bo v naslednjih dneh privoščila nekaj počitka. Priznava, da bi precej raje videla, da bi bil naslednji veleslalom svetovnega pokala na sporedu prej kot čez dober mesec dni, a sama nima vpliva na urnik tekmovanj. Njen vzpon v tej sezoni je izjemno hiter. Potem ko se je prebila v prvo jakostno skupino, se bo na naslednji tekmi na Slovaškem znašla že v elitni sedmerici. Ob koncu je dejala, da je največja smučarska hiba tekmovanje na ledenih podlagah, saj potrebuje več časa, da pridobi samozavest, medtem ko se na spomladanskih terenih dobro znajde.

Pravilna odločitev FIS

Nepozabni soboti, ko so gledalci bučno pozdravljali tudi uspehe smučarskih skakalcev in smukača Boštjana Klineta, je sledila nedelja, ki bi jo organizatorji najraje čim prej pozabili. »Le eno stopinjo bi moralo biti ponoči hladneje in bi vse izpeljali v najlepšem redu,« je dejal generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar. Skupaj s predsednikom Smučarskega kluba Branik Boštjanom Tancerjem sta imela neprijetno nalogo, ko sta odgovarjala, kaj odpoved tekme pomeni za organizatorja. Nista se zaletavala. Dejala sta, da bo končna bilanca znana do konca tega meseca. Zavedala pa sta se, da bo marketinški prihodek in priliv s strani televizijskih pravic manjši, po drugi strani pa bodo nižji tudi stroški prireditve. Odpoved nedeljske tekme bo vplivala tudi na prihodek Smučarske zveze Slovenije in panoge za alpsko smučanje.

»Naredili smo vse, da smo v Maribor prišli najbolje pripravljeni v sezoni. Slalomistke so imele najboljše številke v sezoni, bili smo pripravljeni na napad. Žal nismo imeli priložnosti, da bi svoje znanje pokazali na snegu. Menim, da je prav, da so se predstavniki FIS odločili za odpoved tekme, saj je bil teren prenevaren. Napaka bi pomenila veliko tveganje za poškodbo,« je priznal glavni trener Denis Šteharnik. Njegove besede je potrdila tudi najboljša slovenska slalomistka Ana Bucik. »Menim, da je bila odločitev, da skušamo izpeljati tekmo, pravilna. V spodnjem delu je bila proga prenevarna, zato nismo imeli druge izbire, kot da tekmo odpovemo,« je sklenil Norvežan Atle Skaardal, vodja ženskega dela svetovnega pokala pri FIS.

Maribor naj bi 53. Zlato lisico gostil 7. in 8. januarja prihodnje leto.