Slovenski smučarji skakalci so brez težav opravili prvo nalogo na olimpijski skakalnici Okurajama v japonskem Saporu, kjer bosta konec tedna tekmi za svetovni pokal. V včerajšnjih kvalifikacijah, v katerih sta si zmago razdelila domači matador Taku Takeuči in Poljak David Kubacki (med prvimi šestimi so bili kar štirje Poljaki), je bil Robert Kranjec sedmi, Anže Lanišek osmi, Jaka Hvala 20. in Bor Pavlovčič 29. Brata Prevc sta bila kot člana elitne deseterice vnaprej uvrščena na današnjo tekmo.

33-letni Kranjec je v drugi seriji za trening ob izdatni pomoči vzgonskega vetra poletel 144,5 metra, kar je bilo 4,5 metra dlje od uradnega rekorda skakalnice, a rekord ni bil priznan, ker je bil dosežen na treningu. V kvalifikacijah je 33-letni Kranjec nalogo opravil rutinsko, le desetinko točke je za njim zaostal Anže Lanišek, ki je imel minule dni velike težave z bolečinami v hrbtu. Jaka Hvala in 17-letni Bor Pavlovčič sta vnovčila poznavanje skakalnice, saj sta v Saporu tekmovala že minuli teden na tekmah celinskega pokala. Hvala vztrajno išče pot, da bi se vrnil med najboljše, za Pavlovčiča, skakalca ND Rateče Planica, je to debi na tekmah svetovnega pokala.

Domen potreboval le dva skoka, da je spoznal skakalnico in postavil nov rekord

16-letni Domen Prevc, ki prvič tekmuje v Saporu, je potreboval dva skoka, da je spoznal zahtevno skakalnico (93,5 metra in 107 metrov), v kvalifikacijah pa je izkoristil ugodne razmere in s skokom 141 metrov postavil nov rekord naprave. Brat Peter je s skoki 136,5 (1. izid serije), 133,5 (2. izid) in 133,5 metra potrdil odlično formo. Kvalifikacijski skok je ob vzgonskem vetru več kot meter na sekundo opravil s šestih naletnih mest nižje kot brat Domen in dveh nižje kot Nemec Severin Freund, ki se je, potem ko je zaradi poškodbe izpustil tekmi v Zakopanah, vrnil v karavano. V njej tokrat od najboljših manjkata le Avstrijca Stefan Kraft in Michael Hayböck, ki sta tekmovalni premor načrtovala, še preden sta v nedeljo v Zakopanah dosegla dvojno zmago in končala zmagoviti niz Prevca v letu 2016.

Peter v lovu za rekordom Ahonena

Peter Prevc ne napada le velikega kristalnega globusa, ampak tudi rekord po številu uvrstitev na zmagovalni oder v eni sezoni. Na zadnjih štirih tekmah v Saporu je bil 23-letni as iz Dolenje vasi v Selški dolini vedno na odru za zmagovalce. Če bo niz nadaljeval, bo s 13 uvrstitvami na stopničke izenačil rekord Finca Janneja Ahonena. Ženske bodo danes in jutri (obakrat začetek ob 15.30) tekmovale v Oberstdorfu.