Melania Trump se med moževo predvolilno kampanjo ne oglaša pogosto. Z izjemo nekaj intervjujev, nazadnje pred dnevi za US Weekly, in dveh, treh pojavitev na predvolilnih srečanjih je ostala le mama devetletnega Barona, zato mediji bolj ali manj ugibajo o tem, kakšna prva dama bi bila manekenka slovenskega rodu. A o tem se je pravzaprav Melania izrekla že leta 2000, ko je Donald Trump (takrat še ni bil njen mož) kandidiral za ameriškega predsednika. »Bila bi zelo tradicionalna, kot Betty Ford ali Jackie Kennedy,« je tedaj dejala za New York Times.

The Associated Press je sedaj sestavil profil Melanie kot prve dame. Bila bi prva ameriška prva dama, ki bi bila predsednikova tretja žena. Bila bi prva, ki je bila rojena v komunistični državi. Ne bi pa bila prva, ki je bila rojena zunaj ZDA – Louisa Adams je bila rojena v Angliji. Prav tako ne bi bila prva, ki je bila manekenka: to sta bili tudi Pat Nixon in Betty Ford.

Znanje jezikov in uglajeno vedenje

Vsem po vrsti se zdi neverjetno, da govori štiri jezike – njen mož pa le angleško. Zato menijo, da bi bila lahko možu v pomoč na državniških večerjah, tudi zaradi uglajenega vedenja in izjemne pojavnosti. Svetovalci bivšim prvim damam predlagajo, da bi si kot prva dama morebiti poiskala dejavnost, ki je blizu njeni izobrazbi, ne nazadnje je študirala na ljubljanski fakulteti za arhitekturo. Zato predlagajo, da bi morebiti delovala na področju ohranjanja kulturne dediščine. Ali pa naj še poudari sodelovanje z dobrodelnimi organizacijami, s katerimi sodeluje že zdaj, denimo z Rdečim križem.

Ne glede na to, da Donald Trump na vprašanja, na koga se obrača za nasvet, odgovarja, da je to hčerka Ivanka, Melaniina vloga v političnem delovanju moža ni obstranska. V izjemno redkih intervjujih je poudarila, da je zelo politična oseba, le da je taka samo doma. Dodala je tudi, da ima svoje mišljenje, ki ga možu tudi pove. Zato kot prva dama gotovo ne bi bila le modni dodatek. Prav v zadnjem intervjuju v tedniku US Weekly je poleg tega, da je razložila, kako romantičen in poln presenečenj je njen mož, poudarila, da bi bila kot prva dama predvsem zvesta sama sebi.