Simbolično so istega dne kranjski mestni svetniki podprli gradnjo nove avtobusne postaje, župan Boštjan Trilar pa je sestavil svojo novo, že drugo koalicijo. Postaja v gorenjski prestolnici buri duhove, koalicija pa Trilarju omogoča, da načrtovane projekte transparentno predstavi, izpelje in zanje odgovarja.

Kje bo zadolžena občina vzela za avtobusno postajo?

Na seji mestnega sveta so se kresala mnenja o lokaciji nove postaje v neposredni bližini dveh šol, porodnišnice in zdravstvenega doma. Lokalna civilna pobuda je medtem že izrazila nezadovoljstvo, ker so bile do zdaj presoje hrupa, onesnaženja in tudi gostote prometa zasnovane na prometni študiji in računalniško obdelane – konkretnih meritev na terenu pa (še) ni bilo. Svetniki so zahtevali, da občina vlagatelju postavi jasne zahteve in s tem prepreči, da bi ta najprej gradil poslovni del projekta – stolpiče s pretežno zdravstvenimi tržnimi dejavnostmi – šele kasneje pa avtobusno postajo, ki naj bi po podatkih svetnika SD Janija Černeta (skupaj z ostalimi objekti) stala 26 milijonov evrov, 12 milijonov bi morala prispevati občina, kar je za vse bolj zadolženi Kranj hud zalogaj.

Tudi predstavljene prometne rešitve niso bile všeč vsem svetnikom, obenem so poudarili potrebo po dialogu s civilno pobudo, čeprav je župan Trilar ocenil, da gre »le za nekaj promilov prebivalcev občine«. Slednji se ne morejo sprijazniti s povečanim številom avtobusov v bližini stanovanj in ocenjujejo, da so bile dozdajšnje strokovne rešitve za njih premalo temeljite. Do obravnave sprememb prostorskih načrtov v drugem branju čaka upravo in strokovne sodelavce trdo delo, da dosežejo podporo za novo postajo. Slednja je zanimiva tudi zaradi dodatnih poslovnih prostorov in garažne hiše. Trilar se je sicer res že sestal tudi s predstavniki Kranjske investicijske družbe, a je za Dnevnik nedavno zatrdil, da ne zaradi te naložbe. Po njegovih besedah naj bi se za projekt za zdaj zanimal en vlagatelj, ki pa ne želi biti znan javnosti.

Končno jasna koalicija

Lani marca je po sumih o korupciji znotraj tedanje koalicije Trilar razpustil dvotretjinsko močno vladajočo zasedbo. Stranki SMC in SD (skupaj 6 svetnikov) sta tudi zdaj ostali zunaj koalicije, DeSUS in NSi (skupaj prav tako 6 svetnikov) pa sta se v njegovo koalicijo vrnili in tako je kranjski župan razglasil novo, 17-člansko koalicijo, ki jo sestavljajo še Več za Kranj (8), Lista za razvoj Igorja Velova (2) in SLS (1). Prav sodelovanje slednje močno odstopa od predvolilne kampanje, ker je bila omenjena stranka ena glavnih podpornic Trilarjevega protikandidata Mohorja Bogataja. Vladajoča nova koalicija ima le en glas večine, a lahko računa tudi na podporo manjših list in strank pri posameznih projektih, kar se je tudi do zdaj že dogajalo. »Prav je, da je župan končno sestavil koalicijo, ki smo jo pogrešali zaradi nejasnih razmerij v mestnem svetu. Zdaj vemo, kdo odgovarja za začrtano pot, za nas kot opozicijsko stranko pa je pomembno, da koaliciji gledamo pod prste,« je dejal predsednik in svetnik SD Kranj Jani Černe. Tudi tokrat je Trilar ob predstavitvi nove koalicije jasno poudaril »ničelno toleranco do korupcije«, a je očitke o prepletanju poslovnih in političnih interesov moral poslušati tudi ob sprejemu prostorskega načrta nove avtobusne postaje.