Jeseniški občinski svetniki so sinoči dosedanjo direktorico Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branko Smole potrdili za vnovični petletni mandat. Poleg nje se je na razpis prijavil tudi igralec Vid Klemenc, za katerega pa je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ugotovila, da mu primanjkuje delovnih izkušenj – razpis jih je na področju kulture zahteval pet let. Med zahtevanimi pogoji je bila še univerzitetna izobrazba, dobro poznavanje dela v javnem zavodu in program dela gledališča za prihodnjih pet let.

Tudi vnovič izbrana direktorica pravi, da bo dogajanje na odrskih deskah prilagodila željam zgornjesavskega občinstva. Predstave bodo še naprej v prvi vrsti kakovostne, z njimi bodo skušali zadovoljiti čim več različnih okusov prebivalcev Zgornjesavske doline. Ti bodo po novem pogosteje lahko uživali tudi v kinu, ki deluje pod okriljem gledališča. Zaradi zastarele opreme v kinodvorani zadnja leta niso predvajali veliko filmskih uspešnic, kar je obiskovalce zelo motilo. Ker denarja za nakup opreme nimajo, so se odločili za najem – zaposleni jo bodo po besedah Smoletove preizkusili že prihodnji teden. Poleg gledaliških in filmskih predstav pa bodo obiskovalci lahko uživali tudi ob glasbenih in plesnih dogodkih.

Smoletova jeseniško gledališče vodi že od leta 2001, novi petletni mandat pa bo začela predvidoma 3. marca. Po izobrazbi je diplomirana novinarka. Na vzpon gledališča, ki ga je to doživelo v njenem 15-letnem vodenju, je ponosna: »Sanirali smo izgubo in dvignili zanimanje za gledališče,« pravi in dodaja, da ga obišče okoli 20.000 ljudi na leto. »Vzgajamo tudi igralski podmladek,« opozarja – trenutno v gledališču igra kar 59 igralcev, starih med 5 in 26 let. »Z odraslo igralsko ekipo pa ves čas sodelujejo profesionalni igralci in režiserji in tako bo tudi v prihodnje,« zagotavlja.

Jeseniški gledališčniki pa bi se radi lotili tudi obnove dotrajane gledališke stavbe, ki je v lasti občine. »Predvidoma maja bomo pripravili dobrodelni koncert, na katerem bomo zbirali prispevke,« napoveduje direktorica. Z njimi najprej želijo obnoviti južni del stavbe, ki je obiskovalcem Jesenic tako s ceste kot z železniške proge najbolj viden. Radi bi zamenjali okna, obnovili balkone in prenovili fasado.