»Dogovor s Katarino o skupnem nastopanju v ženskih parih me je tako razbremenil, da sem lahko partnerju v mešanih, Filipincu Treatu Hueyu, zlahka pomagala, da sva se oba prvič uvrstila v polfinale na turnirju za grand slam v kateri koli kategoriji,« je bila srečna Andreja Klepač po zmagi v četrtfinalu nad Tajvanko Yung-Jan Chan in Indijcem Rohanom Bopanno s 6:2, 7:5.

Njeno navdušenje je potrdila tudi Katarina Srebotnik, ki je z Britancem Jamiejem Murrayjem dobro uro prej na istem igrišču številka 2 izgubila četrtfinalni dvoboj mešanih parov proti Rusinji Eleni Vesnini in Brazilcu Brunu Soaresu (6:2, 6:3). Obenem si je z bodočo partnerico Andrejo za konec leta zaželela, da bi igrali na mastersu v Singapurju. »Dovolj je bilo razočaranj z Madžarko Timeo Babos, ki se ni držala dogovora o skupnih treningih. Imela sem smolo v zadnjem času z izbiro partnerjev in partneric. Vem, da sama nisem bila šibek člen. Z Andrejo bova najprej nastopili v Dubaju in Dohi, potem se seliva v Ameriko. Vsi so prepričani, da sva se združili, ker bi radi nastopili na olimpijskih igrah v Riu, a vem, da bi se mi olimpijska želja težko izpolnila, ker jo pogojujejo z nastopi za reprezentanco,« je dejala Katarina Srebotnik.

Napovedi zmagovalcev v posamični konkurenci so dolgočasne, s čemer soglaša tudi največji specialist med novinarji za Novaka Đokovića, poročevalec za Srbijo iz Melbourna Vojin Veličković. Izjemno slab dan ali resna poškodba bi edino lahko zaustavila Đokovića, da ne bi še šestič slavil v Avstraliji. Pri ženskah se je napetost povečala, ko je Belorusinjo Victorio Azarenko zlahka premagala levoroka Nemka Angelique Kerber, ki velja za favoritinjo v polfinalu proti Britanki Johanni Konta. Kerberjevo in Kontovo zaradi pridobljenih državljanstev prištevajo med (e)migrantke. Zdajšnjo Britanko še vedno štejejo za Avstralko, saj je bila, čeprav madžarskih staršev in madžarskega potnega lista, rojena v Sydneyju do leta 2012 tudi njihova državljanka. Z mamo Gabriello se je preselila na Otok, ko je oče Gabor prevzel vodenje hotela Hilton v Londonu, in kot obetavna športnica je ob madžarskem dobila še britanski potni list.

Zanimiva je tudi življenjska zgodba Angelique Kerber. Rodila se je poljskim staršem, Slawomirju in Beati, v Bremnu in zato je avtomatično dobila nemško državljanstvo. Še bolj kot na Angelique sliši na Anja, kot jo kličeta babica in dedek po materini strani, pri katerih v mestu Puszczykowo pri Poznanju stalno živi in trenira. Presenetljivo? Ne, njeni stari starši imajo teniško akademijo. Je pa res, da ji je že od malih nog vzornica Steffi Graf, s katero je lani nekaj dni trenirala pred Indian Wellsom, ki velja za njen najljubši turnir.