Ravno negativne napovedi (padec prihodkov od prodaje) so nekaj, kar se Applu ni »zgodilo« že od leta 2003. Razlog je pričakovano zmanjšanje prodaje iphona, glavnega prodajnega artikla podjetja. Padec prodaje bi se zgodil že v preteklem četrtletju, a je upad prodaje v ZDA uspešno nadomestila rast na Kitajskem, kjer v prihodnje zaradi nižje gospodarske rasti ni pričakovati takšne prodaje. V tem četrtletju napovedujejo za kar od 10 do 15 odstotkov nižje prihodke od prodaje. Ne le telefonov, prodaja pada tudi tablicam (ipad) in osebnim računalnikom.

V očeh številnih vlagateljev Apple sedi na gori denarja (216 milijard USD), ki pa v resnici še zdaleč ni tolikšna. Večina se nahaja v tujini in je podjetje zaradi davčne optimizacije ne želi prenesti v ZDA, saj bi moralo pri tem plačati za približno 40 odstotkov davkov. Poleg tega je velika večina v bilancah zabeležena kot dolgoročne finančne naložbe, kar pomeni, da ne bodo odprodane vsaj še eno leto. Podjetje mora za nakupe lastnih delnic in izplačilo dividend celo izdajati obveznice (trenutno že za 53,2 mrd. USD). In samo napovedani odkupi lastnih delnic v prihodnjih letih znašajo 47 mrd. USD. Našteto ne spremeni dejstva, da je Apple trenutno najdonosnejše podjetje v zgodovini, po tržni vrednosti pa mu Alphabet (lastnik Googla) že diha za ovratnik.

V Sloveniji je na borzi zaznati zmerni optimizem, saj je za nami nekajmesečno obdobje padanja tečajev, na borzo pa kaplja tudi svež denar od prevzemov Pivovarne Laško, Žita in kmalu Perutnine Ptuj. Obrestne mere so še vedno nizke in dividendni donos marsikaterega podjetja na Ljubljanski borzi je zanimiv. Seveda pa se mora vsak borzni vlagatelj odločiti, ali raje kupi delnice slovenskih podjetij ali denimo nagrizenega jabolka.