Eden najbolj osovraženih zvokov na planetu je nadležno jutranje piskanje budilke. Tega se zavedajo tudi v zagonskem podjetju Sensorwake iz francoske prestolnice. Zasnovali so namreč budilko, ki namesto z zvokom zbuja z oddajanjem močnega vonja. Ideja je preprosta. Predstavljajte si napravo za samodejno odišavljanje prostora, s to razliko, da naprava oddaja vonjave ob točno določenem času, v določeno smer, proti obrazu lastnika. Vonj je veliko močnejši čut, kot bi lahko sklepali. Ta lahko v možganih aktivira že davno pozabljene spomine in posledično omogoča odličen prehod iz spanja v budno stanje, pojasnjujejo na svoji spletni strani.

Vonj po kavi, čokoladi in še čem

Kdo si ne bi želel vstati iz postelje ob opojnem vonju po jutranji kavi in sveže pečenih rogljičih? Ta dokaj preprosta ideja se je utrnila 18-letnemu študentu Guillaumu Rollandu, ki je želel budilkam vrniti klasično mesto na nočni omarici, s katere so jih izrinili mobilni telefoni. Njegova budilka ohranja klasičen starinski videz, ki je nadgrajen z digitalnim zaslonom. Na vrhu ima režo za kapsule, ki za sedaj omogočajo šest različnih vonjav. Izbiramo lahko med vonji morja, tropske džungle, rogljičev, kave, čokolade in mete, ustvarjeni pa so bili v sodelovanju s francoskim podjetjem, ki razvija dišave za parfume.

Budilka oddaja vonjave le dve minuti. To naj bi bilo dovolj, saj so te tako pristne in opojne, da razvijalci obljubljajo 99-odstotno učinkovitost pri bujenju. Za vse najhujše zaspance pa obstaja še varovalka, ki po treh minutah sproži piskanje naprave. Pa tudi to ni le nadležen zvok, temveč postopno stopnjevanje zvoka zvonca.

V prihodnosti vonj po denarju?

Podjetje kapsule z dišavami ponuja v različnih paketih, saj domnevajo, da si bodo uporabniki želeli malce začiniti bujenje z različnimi vonjavami ob različnih dnevih. Mogoče bo konec tedna primernejši vonj rogljičev, tik pred pomembnim sestankom pa vonj po kavi. Hkrati zagotavljajo, da so njihove dišave prestale najstrožje kriterije organizacij, ki spremljajo onesnaženost zraka. Zagotavljajo, da so popolnoma neškodljive zdravju in ne predstavljajo bremena za okolje. Sensorwake že dobiva nove ponudbe podjetij, s katerimi naj bi razvili cel spekter novih vonjav za bujenje. Po spletu se šušlja, da naj bi za bolj povzpetniške razvili tudi vonj po denarju. Vse lepo in prav, dokler se ne bo kdo spomnil vonja po mačjem stranišču ali po gnili hrani. No, razen če vas to prebuja.