Belimed bo za uresničitev zelo ambicioznih načrtov letos potreboval izdatno kadrovsko okrepitev. Trenutno potrebujejo več kot 70 ljudi, predvsem s tehničnega področja, kot so varilci, brusilci, monterji, elektromonterji, CNC-operaterji in tehnologi, okrepiti želijo nabavno službo, zaposlili pa bodo tudi več serviserjev in SAP-specialistov.

Skupina Belimed, ki sicer skupno zaposluje 1200 ljudi, vanjo pa spada tudi Belimed Slovenija s sedežem v Grosuplju, je v začetku leta 2015 spremenila strategijo poslovanja ter optimizirala poslovanje vseh štirih hčerinskih podjetij, ki zagotavljajo razvoj in proizvodnjo strojev za medicino, farmacijo in laboratorije ter poprodajne aktivnosti. V sklopu poenotenja proizvodnje je skupina sprejela nekaj strateških odločitev, ki so vnesle spremembe tudi v proizvodnih tovarnah v Nemčiji, Švici in Sloveniji. Slovenski Belimed je prevzel celoten medicinski program iz Nemčije, del farmacevtskega programa, ki so ga opravljali tudi v Sloveniji, pa se je preselil v Nemčijo.

»Odločitev za selitev medicinskega dela se izkazuje za zgodbo o uspehu. V Sloveniji imamo odlično ekipo, ki je poleg vzpostavitve proizvodnje zadolžena tudi za učinkovit prenos znanja, kar bo prispevalo k temu, da bo družba Belimed še bolj prepoznana po vrhunski kakovosti. Smo namreč srednje veliko podjetje, ki deluje v segmentu, kjer je konkurenca izjemna. In velikim lahko konkuriramo samo z vrhunsko kakovostjo,« poudarja Daniel Steiner, ki naloge izvršnega direktorja opravlja poldrugo leto.

Belimed Slovenija bo letos po prihodkih rasel najverjetneje za dobrih 10 odstotkov, rast celotne skupine pa bo okoli 5-odstotna, medtem ko bodo leto 2017 namenili konsolidaciji, ocenjuje Steiner. »Prihodke za prihodnje leto je težko napovedati, še posebno na področju farmacije, kjer se odzivamo predvsem na potrebe naročnikov, prodajni cikel pa traja od pol leta do 10 mesecev. Bomo pa svoje dejavnosti še bolj usmerili v poprodajne dejavnosti, torej v servisne storitve in prenos znanja. Kolikšen delež prihodkov bomo skušali doseči v tem segmentu, kjer trenutno ustvarimo 13 odstotkov prihodkov, se bomo odločali konec leta.«

Po njegovih ocenah bodo v skladu s predvidenim razvojem sedanji proizvodni prostori Belimedu zadoščali vsaj še za pet let. »Proizvodnje, ki je tukaj, po obsegu prihodnja leta najverjetneje bistveno ne bomo večali, delali bomo več na izboljšanju učinkovitosti in kakovosti ter optimizaciji obstoječih zmogljivosti.«

»Program za medicino obsega kar 60 odstotkov vseh dejavnosti skupine Belimed, kar pomeni, da je slovenska tovarna, ki je zdaj nosilec proizvodnje tega programa, za skupino izrednega pomena in da nam uprava zaupa,« poudarja Tomaž Roblek, tehnični direktor.

Roblek za začetek februarja napoveduje selitev proizvodnje manjših pralnih strojev na novo urejenih 1300 kvadratnih metrov znotraj sedanje proizvodno-poslovne stavbe v Grosupljem, ki že ima 9500 kvadratnih metrov uporabnih površin. Investicija je skupaj z naložbo v tehnološko opremo stala dobra dva milijona evrov.