Blejski grad je lani obiskalo 364.609 ljudi, kar je po besedah direktorja Zavoda za kulturo Bled Matjaža Završnika rekord, odkar grad upravlja zavod (od leta 2007). Več kot 300.000 obiskovalcev so na gradu imeli že drugo leto zapored, predlani jih je bilo 316.223. »Triinosemdeset odstotkov naših obiskovalcev prihaja iz tujine, največ iz Južne Koreje, Velike Britanije, ZDA, Italije, Izraela, z Japonskega, iz Nemčije, z Madžarskega, Hrvaškega, iz Rusije, Tajvana in s Kitajskega. Narašča tudi število obiskovalcev iz drugih držav z vseh celin,« opozarjajo v zavodu.

Med mladoporočenci predvsem tujci

V Zavodu za kulturo Bled so prepričani, da so za uspešne številke zaslužni predvsem njihove promocijske dejavnosti in bogat program kulturnih prireditev tudi na drugih lokacijah, ne le na gradu. Med več kot 70 dogodki med drugim omenjajo zelo dobro obiskane Srednjeveške dneve – v njih je sodelovalo več kot 300 ustvarjalcev, dvodnevno prireditev in enotedenski srednjeveški tabor pa je obiskalo več kot 4500 ljudi. Grad je predvsem pri tujcih tudi priljubljena lokacija za poroke. »Pripravili in izvedli smo 39 poročnih obredov. Med mladoporočenci so prevladovali pari iz Anglije, z Nizozemskega, iz Belgije, Švice pa tudi iz Rusije in Gruzije,« naštevajo v zavodu.

Realizirane prihodke so skladno s sprejeto upravljalsko strategijo v celoti vlagali v objekte in programe, ki so bili lani vredni več kot milijon evrov. V okviru celovite prenove blejskega gradu so obnovili napeljavo, fasado, terase ter ostrešje muzejske zgradbe, pod katerim so uredili večnamenski prostor. V okroglem stolpu so osnovali Riklijevo spominsko sobo in informacijsko točko Muzejev Gorenjske. Za slepe in slabovidne so pripravili tipni vodnik po gradu, s pomočjo katerega lahko samostojno spoznavajo predmete, zbirke in druge vsebine, dopolnjujejo pa ga tudi glasovne informacije.

Prenovili bodo tudi dostope do gradu

Do konca prihodnjega meseca bodo na gradu posodobili še delovanje brezžičnega omrežja, obiskovalci pa se bodo po gradu lahko sprehodili tudi s pomočjo avdiovodenja, ki bo na voljo v slovenskem in 17 tujih jezikih. Tudi letošnji načrt naložb v obnovo je obsežen. Približno 92.000 evrov bodo namenili prenovi severne dostopne poti do gradu, 85.000 evrov pa prenovi poti od parkirišča do vstopa v grajsko obzidje. Obnova zunanjih poslikav bo stala okoli 64.000 evrov, nova streha 61.000 evrov, obnovili pa bodo tudi stopnišča od vodnjaka do podesta pred Viteško dvorano, kar naj bi jih stalo dodatnih 25 tisočakov.