Zavod za turizem in kulturo je komaj dobro začel delovati, ko že vzbuja pozornost zaradi kadrovanja. Pod vabilo na spoznavni zajtrk z novim direktorjem Tomažem Štefetom in županom Boštjanom Trilarjem se je podpisala nova sodelavka zavoda Damjana Kocjanc Fajfar. V predvolilnem času je bila ena glavnih sodelavk takrat še županskega kandidata Trilarja in tudi predstavnica za stike z javnostjo njegove nove stranke Več za Kranj. Kot sama pravi, ni bilo razpisa za sodelovanje z novim zavodom, a se ji to ne zdi nič čudnega. »S stranko Več za Kranj že nekaj časa ne sodelujem,« pravi sogovornica, ki je še pred dobrim letom javnosti sporočala, da bo Kranj kmalu dobil novo koalicijo z Več za Kranj v vodilni vlogi. Dolgo je skrbela tudi za spletno stran Več za Kranj, zdaj skrbi za javno podobo zavoda, ki prej takih kadrov ni zaposloval.

Zastonj krasil mesto

Z zavodom sodeluje tudi podjetnik Aljaž Primožič, ki je po izvolitvi Trilarja za župana proslavljal v njegovem volilnem štabu. »Meni vedno kaj očitajo. Prej je bilo narobe, ker je mama podpirala župana Bogataja, zdaj pa meni očitajo podporo Trilarju. Letos decembra sem zastonj vodil okrasitev mesta, res pa je, da poslovno sodelujem z zavodom za turizem na področju oblikovanja,« nam je zatrdil in poudaril, da je bil Kranj zelo lepo okrašen. Na občini so nam povedali, da je celotna okrasitev stala 80.000 evrov, Primožič je delal brez plačila.

Župan Boštjan Trilar je prvič vzbudil pozornost s plačilom študentki Evi Križaj, ki je bila plačana prej, preden je sploh do konca uresničila nalogo: prenos osebnega profila z družbenega omrežja na občinsko spletno stran. Tudi ona mu je izdatno pomagala v predvolilni kampanji, plačilo pa je prejela kmalu po volitvah. Tudi zaradi tega je odstopil podžupan SMC Primož Terplan, razpadla je takratna županova koalicija. Svojega in strankinega podpornika pred volitvami Tomaža Krišlja je kranjski župan uspešno predlagal za novega direktorja kranjskih poklicnih gasilcev.

Novi zavod pa je moral po uspehu na sodišču zaposliti Srečka Štagarja, ki ga je iz službe spodila še nekdanja direktorica Natalija Polenec (zdaj svetnica Več za Kranj). Prej je bil odgovoren za prireditve v Kranju, zdaj pa je degradiran na opravljanje preprostejših del.

Omogočanje koristi

Ker smo že pisali o reklamiranju županovega prijatelja gostinca na spletni strani občine Kranj, je treba ponovno spomniti, da sta kranjski župan in stranka Več za Kranj kot temelj postavila kodeks ravnanja funkcionarjev, pri čemer so skušali opredeliti sporna ravnanja. V šestem členu jasno piše tudi o omogočanju koristi sebi ali drugim, kar je (kranjskemu) funkcionarju seveda po kodeksu prepovedano. Prav zato proračunska plačila županovim (nekdanjim) sodelavcem v času kampanje ali druge ugodnosti za člane stranke v Kranju toliko bolj vzbujajo pozornost.

Častno razsodišče, ki presoja ravnanja funkcionarjev, je do zdaj prejelo le en poziv k presoji ravnanja mestnega in krajevnega funkcionarja. Do zdaj še nihče ni posumil v spornost ravnanj župana ali kogar koli iz vodilne stranke, ki je najbolj vneto zagovarjala (in tudi oblikovala) dokument, ki naj bi preprečil škodljive pojave, ki jih žal prej in zdaj v Kranju ne manjka.