Teniški trener Primož Starčič iz Radencev se je v Melbournu na odprtem prvenstvu Avstralije zapisal na prijetno stran slovenskega športa, saj mu je uspelo s prijaznim in strokovnim prigovarjanjem združiti najboljši slovenski teniški igralki v konkurenci parov, svojo varovanko Andrejo Klepač in proslavljeno mojstrico belega športa Katarino Srebotnik. Po zgodnjem popoldanskem treningu na praznično nedeljo, ko se je »down under« začelo proslavljanje državnega praznika »Australia day«, sta teniški dami stopili k dopisnikoma Dnevnika in jima ekskluzivno zaupali veselo novico: »Odslej bova igrali skupaj v paru!«

Dosedanji partnerki Slovenk, Španka Lara Arrubarreno z Andrejo Klepač in Madžarka Timea Babos s Katarino Srebotnik, se bolj kot dvojicam posvečata igri v posamični konkurenci, za trening parov nikoli ni pravega časa. Klepačeva in Srebotnikova na lestvicah parov stojita dovolj visoko, da bosta tudi skupaj med nosilkami na večini turnirjev. Prvič bosta v pravem slovenskem paru nastopili sredi februarja v Dubaju, kjer ima Srebotnikova tako ali tako že nekaj let stalno prebivališče. Njuno odločitev o skupnem nastopanju so tudi ostale igralke sprejele s simpatijami, kajti teniški pari iz istih držav so skoraj po pravilu vedno bolj uspešni in priljubljeni kot narodnostno mešani.

Sicer pa sta obe naši teniški šampionki v igri mešanih parov v Melbournu že v soboto napredovali v drugi krog. Klepačeva s komaj kakšen centimeter od nje večjim, a silno simpatičnim Filipincem Treatom Hueyem, ki živi v Washingtonu, in Srebotnikova s Škotom Jamiejem Murrayem, bratom slavnega Andyja Murraya. Dvoboj prvega kroga mešanih dvojic naše Kate in svojega sina si je na igrišču številka šest ogledala tudi mama Judy Murray, ki je zmago proslavila s palcem navzgor, obrnjena proti zmagoviti Slovenki.

Se je pa nekaj ur po tej tekmi družini Murray hudo zapletel sobotni večer. Med dvobojem med Ano Ivanović in Madison Keys se je nenadoma brez zavesti v loži Srbkinje zgrudil njen trener Nigel Sears, sicer tast Andyja Murraya, ki je na sosednjem igrišču istočasno igral proti Portugalcu Joau Souzi. Škot je že tako ali tako ves čas na trnih, saj njegova žena (Nigelova hčerka) Kim Sears doma vsak hip pričakuje, da jo bodo s popadki poslali v porodnišnico. Dvoboj Ivanovićeve in Keysove je bil za daljši čas prekinjen, a sta ga potem le končali v korist Američanke, Andy pa je bil s tastovimi težavami seznanjen šele po zmagi. Seveda ni bilo časa za slavje, saj je nemudoma odbrzel v bolnišnico, od koder so drugi dan sporočili, da bo Nigel Sears zdravljenje lahko nadaljeval doma v Veliki Britaniji. In medtem ko so organizatorji odprtega prvenstva Avstralije reševali zaplet Ivanovićeve, zdravstvene težave Nigela Searsa in mirili družino Murray, je v prostoru, od koder teniške igralce in igralke vodijo na igrišča in jih vračajo z njih, pred dnevi upokojeni Lleyton Hewitt, oborožen z očetom Glynnom, mamo Cherylin, sestro Jaslyn, ženo Bec in njunimi tremi otroci reševal »napadalno« zakulisno igro svoje nekdanje zaročenke, proslavljene belgijske teniške igralke Kim Clijsters, ki je v snežno belih kavbojkah tekala mimo nekdanje ljubezni in skušala na vsak način pokazati, da je ona tista, ki bi ji moral priljubljeni Avstralec pripadati.

V mladinski konkurenci smo Slovenci na odprtem prvenstvu Avstralije imeli dijakinjo Gimnazije Bežigrad Kajo Juvan, ki je »down under« pripotovala s trenerjem Robertom Cokanom, ob finančni pomoči očeta Roberta in mame Katje, ki sta oba zdravnika in odlična rekreativna igralca tenisa. Tako Katja kot Robi sta prvič »profesionalno« nastopila na turnirju za veliki slam, kar pomeni posebno doživetje in vznemirjenje.

Med najmlajšimi igralkami v svoji konkurenci je 15-letna Ljubljančanka na ne najbolj domači trdi podlagi med posameznicami v prvem krogu izgubila tako med posameznicami kot v igri parov. Sta se pa s partnerko, še leto dni mlajšo Olgo Danilović, njen oče Predrag je bil proslavljen srbski košarkar, ki je igral tudi v ligi NBA, pozneje pa je bil direktor KK Partizan, sijajno upirali skoraj polnoletnima Romunkama in izgubili šele v podaljšanem tajbrejku, ki se med pari v mladinski konkurenci igra namesto tretjega, odločilnega niza. Njun dvoboj si je ogledal tudi nekdanji španski teniški as, zdaj iskalec mladih talentov Alex Corretja.