Ko je pokojni predsednik Slovenije Janez Drnovšek zavrnil članstvo v višegrajski skupini držav, je imel v glavi kompas. Poljska, Češka, Slovaška in Madžarska so bile del vzhodne Evrope, Drnovšek pa je Slovenijo razumel kot zahodnoevropkso državo. Nič ni hotel imeti z državami, ki so jih ali zasedli Rusi ali pa so same naredile državni udar, da Rusi ne bi v prestolnico poslali tankov. Sloveniji je kompas kazal zahod. To ni bilo samo vprašanje geografije, ampak vrednostnega sistema. Zahodna Evropa je bila na njem zgoraj, vzhodna pa spodaj. Slovenija je bila na svojem zemljevidu Evrope zgoraj.

Nerodno je bilo, ker so iz zahodne Evrope Slovenijo potiskali na Balkan. S tem Slovenija nikoli ni imela nič. Balkan je bil ostanek prejšnjega režima. Cele geografske bitke so potekale za definiranje pravilne politične geografije evropske periferije. Na slovenskem zemljevidu je bila Makedonija na Balkanu, Grčija pa v zahodni Evropi. Slovenija?

Našli so kompromis. Jugovzhodna Evropa. Delila se je na zahodni Balkan in Slovenijo, ki je potem odkrila, da je srednjeevropksa država.

Zdaj Slovenija skozi Madžarsko ugotavlja, da je del srednje in vzhodne Evrope. Geografsko se seli bližje Sankt Peterburgu in se oddaljuje od Trsta. Vendar so zdaj težave s političnimi zemljevidi. Na Brdu pri Kranju so mejo EU pravkar postavili na južno Makedonsko mejo in tam zahtevali obrambo Evrope. To Grčijo potiska ali v Afriko ali v Malo Azijo. Iz Varšave pa Slovenijo na svojih zemljevidih prostodušno vračajo na Balkan. Nekako ni jasno, kje se evropske meje začnejo in kje se kontinent konča.