»Zdi se, kot bi se nekomu vsilili v hišo, kot da vohljamo naokrog in stikamo po njegovih stvareh,« je za CNN povedal Mark Knight, vodja projekta izkopavanja najbolje ohranjene vasi iz bronaste dobe v Angliji. »Ne zdi se, kot bi še šlo za arheologijo, ampak za vdor v zasebno življenje nekoga,« je Knight komentiral izredno dobro ohranjeno stanje dveh velikih, okroglih lesenih hiš. »Dobili smo priložnost za preiskovanje tega izgubljenega sveta,« je navdušen Knight.

Zakladnica predmetov iz preteklosti

Naselje na močvirnatem predelu na vzhodu Anglije so na lesenih kolih postavili nekje med leti 1200 in 800 pr. n. št., vas pa je uničil velik požar. Zrušila se je v močvirje, predmeti pa so se neverjetno dobro ohranili v mulju. Ta za arheologe danes predstavlja pravo zakladnico iz preteklosti: našli so že manjše skodelice, sklede, kozarce, pa tudi posodo z leseno žlico, v kateri so našli celo ostanke kaše. Strokovnjaki predvidevajo, da je požar stanovalce zmotil med jedjo in so morali pred ognjenimi zublji čim prej pobegniti.

»Učimo se o tem, kaj so jedli naši predniki, kakšne posode so uporabljali za kuhanje in v čem so stregli hrano. Dobivamo tudi vpogled v to, kako so uporabljali različne prostore v hišah,« je pojasnil Duncan Wilson, direktor britanske agencije Historic England, ki pomaga pri sofinanciranju projekta.

Na »izgubljeno« vas je leta 1999 naletel lokalni prebivalec Martin Redding, po petnajstih letih podrobnih raziskav pa so septembra na območju začeli obširna izkopavanja. Natančne lokacije zaradi njene zaščite v medijih niso objavili, je pa območje veliko 1100 kvadratnih metrov, nahaja pa se dva metra pod zemljo. Strokovnjaki upajo, da bodo v prihajajočih tednih in mesecih odkrili čim več o ljudeh, ki so živeli v teh hišah, kaj je sprožilo požar in kaj se je z ljudmi zgodilo potem.