Vodilnim pri Košarkarski zvezi Slovenije se je želja izpolnila. Na včerajšnjem žrebu kvalifikacijskih skupin za nastop na evropskem prvenstvu leta 2017 v Romuniji, Izraelu, Turčiji in na Finskem Slovenija iz drugega bobna ni dobila BiH ali Črne gore. Kroglice so za nasprotnike v skupini E določile Ukrajino, Bolgarijo in Kosovo. Predvsem Ukrajina, v kolikor bo nastopila v polni zasedbi, ni povsem nedolžen tekmec, a jasno je, da je Slovenija velik favorit in da bo vsak njen poraz presenečenje. Na prvenstvo stare celine se sicer uvrstijo zmagovalci sedmih skupin in štirje najboljši drugouvrščeni.

»V kvalifikacijah ne bo lahkih tekem, saj bo pritisk zmage prisoten na vsaki, a slovenska reprezentanca mora biti na to pripravljena in ne sme bežati od vloge favorita v skupini. Še največ vem o Ukrajini, ki je že dolgo na mednarodni sceni, glede Bolgarije in Kosova pa je trenutno težko kar koli napovedovati, saj ne vem, v kakšnih postavah se bosta udeležila kvalifikacij. Gostovanja bodo naporna, nacionalni ponos naših tekmecev pa bo, tudi zaradi političnih situacij v njihovih državah, izjemno velik. Izbrati moramo kar se da najboljšo ekipo, pri čemer upam, da bodo igralci zdravi in visoko motivirani, saj moramo na vsaki tekmi kreniti na zmago,« je po žrebu iz ZDA povedal selektor Igor Kokoškov. Kje bo reprezentanca igrala domače tekme, ta hip še ni jasno. Na KZS so povedali le, da v poštev pridejo mesta, ki so gostila skupine na domačem evropskem prvenstvu (Ljubljana, Celje, Koper, Jesenice).

Ivan Marinković bi lahko igral za slovensko reprezentanco

Ker je v košarkarski ligi ABA šest krogov pred koncem boj za obstanek neizprosen in v njem sodeluje kar deset klubov, so napetosti na vrhuncu, kar v obliki raznih pritiskov občuti tudi delegat za sodnike Aleš Kamnikar. Najslabše izhodišče imata poleg Sutjeske slovenska predstavnika Tajfun in Olimpija, ki s črnogorskim moštvom zasedata zadnje mesto na lestvici. Ljubljančani po štirih zaporednih porazih v jadranskem tekmovanju in evropskem pokalu danes ob 19. uri v Stožicah gostijo Zadar, ki ima v svojih vrstah za slovensko košarko zanimivega igralca. Ivan Marinković, 22-letni in 210 centimetrov visoki košarkar, ima namreč poleg srbskega tudi slovenski potni list. Prav zaradi tega je Olimpija poleti težila k temu, da ga pripelje v svoje vrste, a je bila njegova cena na koncu nekoliko previsoka. Ker je Marinković do zdaj Srbijo zastopal le na prvenstvu do 20 let, bi imel pravico nastopa tudi za slovensko reprezentanco. Ravno na položaju štirice v reprezentanci zeva velika luknja, zato bi bil lahko Marinković zanimiva rešitev za selektorja Igorja Kokoškova. »Zadar je dobra ekipa, ki je odlično vodena in zelo obrambno naravnana. Zavedamo se, da bomo morali odgovoriti na njihovo agresivnost, čvrsto obrambo in kontakt igro,« napoveduje trener Olimpije Gašper Potočnik, ki zaradi zvina gležnja na tekmi proti Nižnem Novgorodu ne bo mogel računati na Mitjo Nikolića.

Košarkarje Tajfuna čaka na papirju precej težja naloga, saj bodo jutri ob 21. uri gostovali v Zagrebu pri evroligaški Cedeviti. Moštvo trenerja Dejana Mihevca je po odlični prvi polovici sezone v drugi padlo in ima za seboj že šest zaporednih porazov. Slabša forma je v veliki meri posledica poškodb. Predvsem se slovenskim državnim prvakom poznajo zdravstvene težave prvega organizatorja igre Ceole Clarka, ki se vlečejo od gostovanja v Novem mestu pri Krki.

V boljšem položaju od Šentjurčanov in Ljubljančanov je Krka, ki ima zmago več, a je prav tako v veliki krizi, saj slasti uspeha ni okusila že od 22. decembra, ko je premagala Tajfun. Niz porazov je odnesel trenerja Ivana Velića, ki ga je nadomestil Vladimir Anzulović. Pred današnjim gostovanjem pri MZT v Skopju se Novomeščani ubadajo s poškodbami, saj so zadnji obračun proti Maccabiju Rishonu izpustili Stefan Sinovec, Luka Lapornik in Mirko Mulalić. »Stanje v moštvu je dokaj problematično, saj imamo težave s poškodbami. Če bodo igralci pokazali vsaj nekaj tistega, kar smo vadili na treningu, in to s podobno energijo, potem lahko pridemo do uspeha,« pravi Anzulović.

Liga ABA, 21. krog: Metalac – Budućnost 61:67 (12:21, 28:40, 44:48), danes ob 17. uri: MZT – Krka, ob 19. uri: Olimpija – Zadar, jutri ob 17. uri: Igokea – Cibona, ob 19. uri: Sutjeska – M. Leks, ob 21. uri: Cedevita – Tajfun, ponedeljek ob 21. uri: Partizan – C. zvezda.