Tekma za gradnjo novega Elesovega tehnološkega središča v Beričevem se je razvila v nov spopad med Rikom Janeza Škrabca in CGP Darija Južne, dvema od treh trenutno največjih igralcev na domačem gradbenem trgu.

Za zdaj je v prednosti Škrabec. Eles je namreč konec lanskega leta na razpisu za gradbena, obrtniška in instalacijska dela, ki ga je objavil že aprila, za izvajalca izbral Riko. To so na Elesu, ki ga vodi Aleksander Mervar, storili kljub temu, da Riko na razpisu ni oddal cenovno najugodnejše ponudbe. Razpisana dela je bil namreč pripravljen opraviti za 9,2 milijona, kar je skoraj 300.000 evrov več od cene iz ponudbe, ki jo je oddalo podjetje CGP-Logistika v lasti novomeške gradbene skupine CGP. Od Rikove je bila za približno enak znesek cenejša tudi ponudba podjetja As-Primus iz Starega trga pri Ložu, ki je v lasti Borisa Hribarja. »Med merili za izbor ni bila le cena,« poudarjajo na Elesu. Iz razpisa sicer izhaja, da je bila ponudbena cena daleč najpomembnejše merilo za izbor, zgolj v petih odstotkih pa je bila pomembna tudi podaljšana garancijska doba.

Razočarani nad ponudbami

Še jeseni so na Elesu za ponudnika najprej izbrali CGP-Logistiko, a so to odločitev že kmalu zatem zaradi revizijskega zahtevka razveljavili. V novem poskusu je slavil Škrabec, saj so se na Elesu v zadnjih dneh lanskega leta odločili izbrati Riko. Ta je na razpisu, na katerega je prispelo kar petnajst ponudb, nastopil skupaj s partnerjem – hrvaškim GP Krk, ki ga je Mestna občina Ljubljana leta 2014 izbrala za gradnjo skoraj deset milijonov evrov vrednega novega kopališča Kolezija. Riko in GP Krk sta v novembru svojo ponudbo še dvakrat dopolnila. »Bili smo izjemno razočarani nad pomanjkljivostjo prejetih ponudb,« so razpis komentirali na Elesu. »Začudeni smo tudi nad neupoštevanjem zahtev in pozivov po dodatnih pojasnitvah in dokazilih. V primeru nespoštovanja predložitve zahtevanih dokazil in pojasnil se namreč take ponudbe izločijo skladno z zakonom in trenutno prakso državne revizijske komisije,« so dodali na Elesu.

Zgodba z revizijskimi zahtevki se je zdaj ponovila. Že v začetku leta so na Elesu prejeli dva. Poslala sta ju CGP-Logistika in SGP Graditelj, ki se je z 9,8 milijona evrov težko ponudbo na seznamu najugodnejših uvrstil tudi za Kolektorjem gradnjami, podjetjem Makro 5 gradnje in Lesnino MG Opremo.

Že dve leti v boju za posle

Gre sicer le za nadaljevanje vojne za gradbene posle v energetiki, ki med Škrabcem in Južno traja že skoraj dve leti. Najbolj se je razplamtela lani poleti pri gradnji akumulacijskega bazena za HE Brežice iz verige spodnjesavskih elektrarn, ki so do takrat veljale za »teren« CGP. Podobnosti z Elesovim razpisom je precej: tako Riko kot CGP, ki je na razpisu sodeloval skupaj s Kostakom in RGP, sta tudi takrat poslala relativno nizki ponudbi, razlika med obema pa je bila minimalna. Riko je tako na podaljšanjem razpisu oddal ponudbo, vredno 65,7 milijona evrov, kar je le slab milijon evrov manj od višine ponudbe konzorcija, ki ga je vodil CGP. Na koncu je slavil Škrabec, saj je državna revizijska komisija kot neutemeljenega zavrnila revizijski zahtevek CGP, ki je temeljil na domnevno sporni referenci Rika iz Makedonije. Za nameček je oddaja posla pri Brežicah časovno sovpadla s kadrovskim bojem za direktorski položaj v državnem podjetju Infra, ki skrbi za gradnjo infrastrukturnega dela verige hidroelektrarn na spodnji Savi. Tega sicer še naprej vodi Vojko Sotošek.