Kaninsko smučišče naj bi po vrsti peripetij, ki so se začele s čakanjem na bančno garancijo za nakup delov iz francoske Pome in z zamudo dostave rezervnih delov iz francoske tovarne, do poletja le dočakalo obnovo. Tako pravijo pri družbi Dr. Duhovnik, ki vodi obnovo. Nič manj o tem niso prepričani na bovški občini in v družbi Kaskader, ki izvaja najzahtevnejša dela.

Za sredstva se dogovarjajo z ministrstvi

»Vse aktivnosti so v teku. Vsekakor vsi delamo vse potrebno za ponovno odprtje edinega čezmejno povezanega slovenskega visokogorskega smučišča s pogledom na morje. Od dobaviteljev in izvajalcev sanacije pričakujem tudi ponoven zagon krožno kabinske žičnice najkasneje do poletne sezone. Glede zagotavljanja sredstev pa se dogovori z ministrstvi nadaljujejo v smislu zagotovitve zaključka projekta do 30. septembra. Tako namreč predvideva aneks k osnovni pogodbi,« je optimističen bovški župan Valter Mlekuž.

Na Kaninu, kjer so temperature čez dan tudi do deset stopinj pod ničlo, trenutno dela osem izkušenih Kaskaderjevih monterjev. »Čim prej, še pred novo pošiljko snega, moramo popraviti obračalno postajo na Prevali. Preprečiti moramo škodo, do katere bi lahko prišlo ob večjih padavinah,« pravi Peter Poljanec, direktor in lastnik družbe Kaskader iz Spodnje Kanomlje na Idrijskem. »Če zapade še meter snega, lahko pride do dodatne škode na štirisedežnici. Jeklenica je namreč zdaj obešena le nekaj metrov pod kolesi in s tem seveda tudi sedeži . To smo morali napraviti zaradi tega, ker smo dobili višek jeklenice, da smo jo lahko sneli s poškodovanega kolesa,« razlaga Poljanec.

Za Prevalo dobili vse rezervne dele

Vse rezervne dele za napravo na Prevali so končno dobili. Kot smo poročali, so pettonsko obračalno kolo pripeljali v Bovec pred novim letom in ga nato takoj z velikimi napori dostavili na mesto vgradnje. Prav tako so tik pred iztekom leta dobili tudi vso manjkajočo opremo, ki pa je trenutno na postaji C. »Prejšnji teden smo poskušali odstraniti oziroma splužiti sneg od postaje C proti postaji D. Ni šlo, ker je bila meter debela snežna odeja trda kot beton. Zato smo pred dnevi usposobili teptalni stroj in ga premaknili na postajo C. Predvčerajšnjim nam je uspelo priti do vrha, več kot 2200 metrov visoko, nato pa smo včeraj le dosegli Prevalo,« o požrtvovalnem delu Kaskaderjevih strokovnjakov pripoveduje njihov direktor in dodaja: »Poleg trdega snega smo se morali spoprijeti tudi z velikanskimi zameti, ki so nekje dosegali višino tudi sedmih metrov napihanega snega. Upam da bomo prihodnji teden začeli montažo na Prevali.«

Peter Poljanec je še povedal, da so iz Francije dobili tudi prvo pošiljko rezervnih delov kolesnih baterij, ki jih imajo shranjene na spodnji postaji krožne kabinske žičnice. Prišli pa so tudi Pomini strokovnjaki. Takoj zatem, ko bodo zmontirali Prevalo, se bodo lotili servisa kolesnih baterij za trisedežnico Skripi in dostavno žičnico. Na vrh Kanina naj bi v kratkem prepeljali tudi drugi teptalec, in sicer prek smučišča Sella Nevea (v Žlebeh). In še nekaj je poudaril Poljanec: «Lanska dela smo dobili stoodstotno poplačana.«