Japonska in Južna Koreja sodita v sam vrh držav, ki stremijo k čim hitrejši robotizaciji družbe. Poleg industrijskih robotov in robotov, ki so bolj kot ne igrače, pa lahko od preteklega tedna na Japonskem naletite tudi na hotelirske robote. Zabaviščni park Huis Ten Bosch, ki obiskovalcem v prefekturi Nagasaki poskuša pričarati izkušnjo Nizozemske, je za popestritev ponudbe odprl nov hotel, ki ga skoraj izključno vodijo roboti.

Obiskovalci se v novem hotelu na recepciji ne bodo srečali s človeškimi receptorji, ki so podvrženi človeškim čustvom in morda kdaj niso najbolje razpoloženi, temveč bodo vsi do zadnjega prejeli identičen sprejem. No, popolnoma identičnega ravno ne. Japonske govorce bo namreč pozdravila simpatična robotizirana Japonka, medtem ko bo za angleško govoreče goste poskrbel velociraptor.

Vašo prtljago bodo odpeljali samovozeči vozički, svoje želje v sobi pa boste lahko zaupali prikupnemu robotu, ki spominja na večjega bratranca nekoč priljubljene govoreče igrače furby ali pa na kakšno pošast iz risanke Pokemon. Predsednik zabaviščnega parka Hideo Savada si želi, da bi hotel v prihodnosti v celoti deloval zgolj s pomočjo robotske delovne sile, a njegove želje trenutno omejuje tehnologija.

Čeprav bi mislili, da je glavni razlog za robotizacijo hotela postreči z nenavadno izkušnjo, kar hotelu vsekakor uspe, pa je med vodilnimi motivi stroškovna racionalizacija. Sawada namreč želi odpreti verigo nizkocenovnih hotelov, ki bi se zgledovali po uspehu nizkocenovnih letalskih družb, zmanjšanje stroškov pa si predsednik japonskega podjetja obeta prav od robotizacije.