Čeprav se v jeseniškem Acroniju že nekaj časa spopadajo s pomanjkanjem kadra, predvsem metalurgov s peto stopnjo izobrazbe, v razpisu za vpis v srednje šole, ki je izšel danes, tega programa v Srednji šoli Jesenice ni. Mesta za ta poklic in to stopnjo izobrazbe razpisuje edino Srednja šola Ravne na Koroškem. Kot je povedala ravnateljica jeseniške srednje šole Andreja Vehar Jerman, so bile aktivnosti ministrstva za izobraževanje v zvezi z razpisi za prihodnje šolsko leto že zaključene, razpis pa potrjen, še preden so se o teh potrebah pogovorili z vodstvom Acronija. »Najavo oziroma predloge za razpis so šole ministrstvu morale posredovati že oktobra lani. Z Acronijem smo imeli sestanek o tej temi pred novoletnimi prazniki, razgovori pa še potekajo.«

Prisluhnili bodo potrebam gospodarstva

»Zagotavljamo, da se bomo potrudili prisluhniti potrebam lokalnega gospodarstva,« pravi jeseniška ravnateljica. Prepričana je, da je razpis za vpis v program metalurški tehnik ob izkazani nameri gospodarstva in ustrezni podpori s kadrovskimi štipendijami možen za šolsko leto 2017/2018.

V prihodnjem šolskem letu bodo metalurške tehnike izobraževali le na ravenski srednji šoli. Program je lani uspešno prestal presojo na pristojnem strokovnem svetu ministrstva za izobraževanje, v njem bo prostora za predvidoma 28 dijakov. Da bi prihodnje srednješolce privabili k vpisu vanj, so v največji koroški jeklarski družbi Metal Ravne, ki prav tako kot jeseniški Acroni sodi v Skupino Sij, napovedali, da bodo že letos razpisali prvih 20 štipendij za metalurške tehnike.

Več štipendij zaradi številnih upokojitev

Prav tako 20 štipendij, še enkrat več kot doslej, bodo letos po napovedih direktorja Blaža Jasniča razpisali tudi v Acroniju, vendar bodo zaradi neizvajanja programa metalurški tehnik namenjene tistim, ki se izobražujejo za druge tehnične poklice. Večje število novih sodelavcev bodo namreč v Acroniju potrebovali zato, ker se bo po rednih pogojih v prihodnjih štirih letih upokojilo kar okoli 200 tamkajšnjih zaposlenih. Že sredi letošnjega leta bodo, kot smo že poročali, zagnali novo linijo za toplotno obdelavo specialnih jekel. Zanjo bodo potrebovali okoli 50 novih sodelavcev, med katerimi si želijo čim več metalurgov s peto stopnjo izobrazbe. Ker kadra ne dobijo v lokalnem okolju, ga iščejo tudi drugod po državi in celo v tujini.