Intervencija zaradi gašenja manjšega kupa odpadkov pod Savinjskim mostom novembra lani v Celju bi se lahko sprevrgla v tragedijo, če ne bi posredovali štirje poklicni gasilci – Aleš Gradišnik, Matjaž Škorc, Uroš Operčkal in Lovro Dobrosavljevič. Za to so si zaslužili odlikovanje za hrabrost, ki je tudi najvišje priznanje Združenja slovenskih poklicnih gasilcev.

»Vse je kazalo, da gre za manjši požar, žal pa je prišlo obenem do uhajanja plina, kar ni bilo mogoče zaznati, zato bi bil lahko ta požar za naše fante tudi usoden. A so k sreči pravilno reagirali in se hitro umaknili. Kljub temu so vsi utrpeli hude poškodbe in trije so še vedno na bolniški,« je dejal Janko Požežnik, direktor celjske Poklicne gasilske enote.

Ogenj se je čudno obnašal

»Intervencija na prvi pogled ni bila videti nič posebnega. Potem je ogenj kar naenkrat strahovito izbruhnil. Tako hitro, da se ognju ni dalo ubežati in tudi sam sem dobil opekline po obeh rokah, obrazu in močan udarec v koleno,« opisuje Matjaž Škorc. Dodal je, da so bili njegovi domači, ko so izvedeli, da je pristal v bolnišnici, precej v skrbeh. »Na srečo takih požarov ni veliko,« je še dejal. Na vprašanje, če bi zaradi tega zamenjal poklic, pa je odločno odgovoril: »Ne, nikoli.« In še, da se zaveda, da je kot gasilec vsak dan v nevarnosti. Tudi s plinom je že imel opravka. A vendar je vsaka intervencija nova izkušnja. S tem se strinja tudi Aleš Gradišnik, ki je bil tistega dne vodja intervencije: »Ko sem videl, da se ogenj čudno obnaša, sem zavpil fantom, naj se hitro umaknejo. Čeprav smo bili ognju izpostavljeni le nekaj sekund, so bile poškodbe hude. Tudi sam sem bil opečen po rokah in obrazu.« Neskromno je še pripomnil, da so vsi usposobljeni in vedo, kaj v takih primerih narediti. »Zaradi te izkušnje me ni nič bolj strah, res pa bom v prihodnje še previdnejši.«

Stalno usposabljanje nujno

Tudi to kaže, kako pomembno je nenehno usposabljanje in izobraževanje poklicnih gasilcev, ki jih je v Sloveniji več kot 800. »Pred nami je še veliko nalog. Žal je z ukinjanjem poklicnih industrijskih enot varnost marsikdaj tudi na preizkušnji. Delo poklicnih gasilcev je premalo cenjeno glede na to, kako tvegano in nevarno je. Ne le stalno usposabljanje in urjenje, zelo pomembno je tudi, da so gasilci dobro fizično pripravljeni in psihično stabilni,« je poudaril Miran Korošak, predsednik Združenja slovenskih poklicnih gasilcev. Zavedati se je namreč treba, da je gašenje tvegano predvsem takrat, ko gre za požare nevarnih snovi. »Na intervencijah so zato pogoste ne le opekline, zlomi, ureznine, odrgnine, ampak tudi zastrupitve, do kakršne je prišlo tudi v Celju pod Savinjskim mostom,« je še dejal Korošak.