Mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Tihomir Orešković, poslovnež, ki je velik del življenja preživel v Kanadi in mu mnogi nasprotniki očitajo, da ne pozna hrvaške realnosti in da niti hrvaškega jezika ne obvlada, je v prostorih hotela Sheraton v Zagrebu objavil seznam 20 ministrov. O njih bo na današnji seji razpravljal sabor in glasoval o zaupnici, kar naj bi glede na sestavo sabora bila formalnost, saj imata HDZ in Most s svojimi koalicijskimi partnerji dovolj glasov za potrditev vlade.

Dobra mešanica

Tihomir Orešković je za svojo vlado, ki se jo je že prijel naziv Tim's Team – Timovo (od Tihomir) moštvo in aludira na znani »Dream Team« (sanjsko moštvo), dejal, da je »zdrava in pozitivna mešanica ljudi polnih energije, ki prihajajo iz poslovnih, akademskih in javnih krogov in so pripravljeni na sodelovanje«. Ni povsem jasno, koliko je mandatar Orešković sploh imel vpliva na izbor prihodnjih ministrov glede na to, da je prispel na Hrvaško šele pred dobrim mesecem, ni pa skrivnost, da je šlo za dolgotrajna pogajanja predvsem med Mostom in HDZ za zaprtimi vrati, pri čemer je pogostokrat prihajalo do kratkih stikov in groženj z odstopom od pogajanj. Navsezadnje sta se samo 24 ur pred objavo seznama Most in HDZ sprla glede finančnega ministra. HDZ je odločno zahteval, da ta položaj zasede hadezejev kandidat Zdravko Marić, ki je sicer nekoč delal na finančnem ministrstvu, a bi na ministrstvo prišel z visokega položaja v družbi Agrokor in je bil zato za Most nesprejemljiv, kajti zanj je bil konflikt interesov več kot možen. A na koncu so mostovci popustili. Zanimivo je, da so sami po volitvah zatrjevali, da jih ne zanimajo ministrstva, zdaj pa jih imajo kar 6, za katera so se goreče bojevali.

Med ministri nekdanja nuna

Za Slovenijo je seveda najzanimivejši minister za zunanje zadeve. Ta resor je dobil dr. Mirko Kovač (HDZ), ki je bil hrvaški veleposlanik v Nemčiji in je skrbel za strankarske mednarodne povezave. Med ministri so tudi štirje župani – Oleg Butković (Novi Vinodolski) bo vodil ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo, minister za gospodarstvo bo župan občine Tompojevci Tomislav Panenić (Most), minister za gradbeništvo in prostorsko ureditev bo Lovro Kušćević, župan občine Nerežišće, župan podravsko-virovitiške županije Tomislav Tolušić (HDZ) bo vodil ministrstvo za regionalni razvoj in sklade EU. Ministrstvo za socialno politiko in mlade so namenili nekdanji nuni Bernardici Juretić, sicer socialni psihologinji, ki je javnosti znana po svojih prizadevanjih za rehabilitacijo zasvojencev z mamili. Tudi oba voditelja koalicijskih strank Tomislav Karamarko (HDZ) in Božo Petrov (Most) bosta imela pomemben položaj v izvršni oblasti, saj bosta podpredsednika vlade, a brez resorja. Najtežje naloge nove vlade bodo konsolidacija gospodarstva in financ, saj je dolg že skoraj 90 odstotkov BDP, proračunski primanjkljaj 4,5 odstotka BDP, stopnja nezaposlenosti pa skoraj 18-odstotna.

*Timovo moštvo