Kranjski policisti so marca lani ovadili 48-letnega moškega iz Kranja, ki je nekaj dni zapored kradel prehrambne artikle iz njemu najbližje Mercatorjeve trgovine. To ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi šlo za državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Janka Burgarja, ki je male tatvine priznal in jih, kot nam je povedal, močno obžaluje.

Burgar živi v Stražišču pri Kranju, njegova hiša stoji nasproti tamkajšnje Mercatorjeve trgovine. Uslužbenke te trgovine so lani med 5. in 12. marcem pozorno spremljale stranko, ki je kar šest dni zapored, v enem dnevu celo dvakrat, v svojo nakupovalno košarico poleg izdelkov, ki jih je plačala, zložila tudi predmete, ki jih je enostavno ukradla.

Paštete, piškoti, jušne kocke...

Na seznamu ukradenih predmetov so se tako med drugim znašli pašteta gavrilović, jušne kocke, študentska hrana, suhe slive, čokolada, piškoti domaćica... Bagatela, bi lahko rekli, sploh ker tudi vrednost ukradenih stvari ni presegla petdesetih evrov. Policisti so po prijavi in ogledu nadzornih kamer ugotovili, da je moški z dolgimi prsti Janko Burgar. »Šlo je za nezrelo dejanje, ki mi ni v ponos in ga obžalujem, zato sem se tudi takoj opravičil tako prodajalkam kot poslovodstvu trgovine. Šlo je za obdobje, ko sem bil zelo razočaran nad nekaterimi dogodki, kar pa dejanj seveda ne opravičuje. Z Mercatorjem sem sklenil poravnavo, postopek je bil zato umaknjen. Še enkrat podarjam, da dogodek obžalujem, vseeno pa verjamem, da sem dober član te družbe,« je povedal državni sekretar Burgar. Danes je v izjavi za javnost dodal, da je v postopku poravnave nakazal sredstva v dobrodelne namene, da bi s tem vsaj malo popravil strojeno napako. »Kljub nezrelemu dejanju sem prej in tudi potem še z večjim zavedanjem deloval kot zaveden del družbe in kot dober posameznik. Minister, kakor tudi nihče drug, do včeraj o ničemer ni bil seznanjen,« je zapisal v izjavi, ki jo je zaključil z obljubo, da se podobna zadeva nikoli več ni in se nikoli več ne bo ponovila.

Janko Burgar je bil že v prejšnji vladi na položaju državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo, na predlog ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pa ga je le nekaj dni po tistem, ko so se z njimi ukvarjali policisti, Cerarjeva vlada imenovala za državnega sekretarja na tem ministrstvu.

Kranjski policisti so spisali kazensko ovadbo zaradi tatvine, za kar je zagrožena denarna kazen ali kazen zapora do treh let in se preganja na predlog oškodovanca. Nato so ovadbo posredovali kranjskemu tožilstvu. A tožilstvo je, kot nam je pojasnila začasna vodja kranjskih tožilcev Marija Marinka Jeraj, ovadbo aprila lani zavrglo. Razlog? »Ugotovljena je bila nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon.«

Poravnal se je z Mercatorjem

Zdaj je jasno tudi to, da se je Burgar z Mercatorjem poravnal, neuradno pa smo še izvedeli, da naj bi večjo vsoto denarja nakazal v dobrodelne namene. »Posameznih primerov ne moremo komentirati. Ko je to smiselno in primerno, uporabljamo tudi alternative sodnim postopkom, kot so dogovor, mediacija in poravnava,« je iz sektorja za korporativno komuniciranje v Mercatorju sporočila Tanja Durin. V lokalno trgovino po naših informacijah Burgar ne zahaja več.

Za komentar o početju njegovega državnega sekretarja smo včeraj povprašali tudi ministra Koprivnikarja. »Nič ne vem o tem, zato ne bom nič špekuliral. Vem samo to, kar ste mi vi povedali,« se je na vprašanje, ali je seznanjen z dejanji svojega državnega sekretarja in ali bo kakor koli ukrepal, odzval minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Minister bo predlagal razrešitev

Na dan objave članka pa je minister Koprivnikar napovedal predlog za razrešitev Burgarja. Prej minister ni bil seznanjen z dokazi, pa tudi državni sekretar mu ob prevzemu funkcije o svojem početju ni govoril. Ta se je sedaj za svoja dejanja v preteklosti opravičil in jih tudi obžaluje, so v zapisali v izjavi za javnost ministrstva. »Ne glede na to, da gre v primeru mag. Burgarja za bagatelne kraje in glede na to, da so bili tako premišljeno časovno tempirani dogodki v preteklosti označeni kot politični napad, pa tudi glede na to, da so takšna dejanja običajno povezana s psihološko motnjo, ki ni redka, zanje ni opravičila,« so zaključili.