Lekarna, v kateri zdravila poišče in za izdajo pripravi robot, po Sloveniji ni več novost, saj jih je že okoli 15. Kranjska lekarna v nakupovalnem središču Qlandia pa je z dodatnimi interaktivnimi velikimi zasloni, ki služijo različnim namenom, trenutno najsodobneje opremljena lekarna v Sloveniji. Z novimi zmogljivostmi, ki jim pomaga sodobna tehnologija, so jo odprli ta teden.

Več časa za bolnike

Novosti so največja pridobitev prav za obiskovalce lekarne, poudarja direktorica Gorenjskih lekarn Romana Rakovec. Ker precej dela opravi robot, imajo farmacevti več časa za svetovanje obiskovalcem. Tem lahko izdelke ponudijo tudi s pomočjo virtualnih prodajnih polic na zaslonu. Ko na primer iščejo prehransko dopolnilo, ki bo krepilo njihovo telesno odpornost proti bacilom, jim ni treba vseh izdelkov iskati po lekarni in škatlic prinesti kupcu, po opravljeni izbiri pa jih ponovno vrniti na police. Vse izdelke lahko predstavijo na virtualni prodajni polici na zaslonu, z dotikom zaslona pa robotu naročijo, kateri izdelek si je obiskovalec izbral, in robot ga pripravi v košarico za izdajo zdravil.

S pomočjo velikih zaslonov se obiskovalci lekarne lahko tudi poučijo o stvareh, ki so pomembne za njihovo zdravje ali okrevanje ter po besedah vodje kranjske poslovalnice lekarne Tanje Keše omogočajo nadgradnjo svetovanja. »Ko na primer stranka pride po kapljice za oči, ji, namesto da ji razlagamo postopek uporabe, to lahko veliko nazorneje pokažemo na zaslonu,« pravi. Dodaja, da so si obiskovalci lekarne vselej želeli, da bi imeli farmacevti več časa zanje.

Seveda pa so s pomočjo tehnologije na boljšem tudi farmacevti. Razbremenjeni so mnogih korakov po lekarni, ki so jih med policami naredili prej. Precej časa jim je vzelo tudi polnjenje polic z novimi zalogami zdravil in pregledovanje roka uporabnosti zdravil, ki so na policah že dlje časa. Vse to zdaj opravi robot, ki ga vodijo računalniki oziroma sodobna tehnologija.

Dobre izkušnje iz Radovljice

Da so se v Kranju odločili za tako pomemben korak k visokotehnološki opremljenosti lekarne, so po besedah direktorice Gorenjskih lekarn Rakovčeve dobre izkušnje iz radovljiške lekarne, ki so jo z robotom opremili že leta 2013. V Kranju pa so ob namestitvi robota izvedeli še za možnost nadgradnje sistema. Takšno naprednost in prilagajanje željam bolnikom pozdravlja tudi predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub. »Tako se tudi dobiček iz te dejavnosti vrača v lekarne,« je poudaril ob odprtju prenovljene lekarne, nad katero so bili navdušeni tudi prvi obiskovalci.

Za prenovo in opremo lekarne so Gorenjske lekarne namenile 250.000 evrov. Podobnih naložb letos sicer ne načrtujejo, vsako leto pa izvedejo več manjših. »Predvsem v informacijsko tehnologijo, saj je razvoj na tem področju izredno hiter,« poudarja direktorica Gorenjskih lekarn. pe