V torek zvečer je dvanajstčlanski svet zavoda zdravstvenega doma Novo mesto med osmimi kandidati za direktorico izbral zdravnico Alenko Simonič. Ta je bila zadnja štiri leta strokovna desna roka dosedanje direktorice dr. Milene Kramar Zupan, ki je nov izziv našla na čelu novomeške splošne bolnišnice. Dokler Simoničeve ne potrdijo še občinski sveti, bo Kramar-Zupanova še vedno 20-odstotno opravljala tudi delo v. d. direktorice zdravstvenega doma.

Kot je bilo pričakovati, odločitev o najprimernejšem kandidatu vendarle ni bila lahka, še manj pa soglasna. V prvem krogu je šest glasov dobila Simoničeva, štiri Janez Bauer, trenutno zaposlen v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, ter dva Jacques Gros, direktor občinske uprave v Žužemberku. V drugem krogu je Simoničeva prejela dva glasova več kot Bauer.

Simoničeve nam včeraj ni uspelo priklicati, predsednik sveta zavoda Ivan Kralj pa je povedal, da je bil njen nastop pred člani sveta suveren in strokoven. »Je karieren človek, povsem predana službi. Poleg tega že ima izkušnje in dobro pozna problematiko zdravstva in zdravstvenega doma,« je dejal. Izbrano kandidatko morajo zdaj potrditi še občinski sveti osmih občin ustanoviteljic, kar pa je običajno zgolj formalnost. Simoničeva bi tako lahko svojo novo funkcijo nastopila že februarja. Za vodstveni položaj zdravstvenega doma so se potegovali še Suzana Galič, Tomaž Gruden, Dušan Harlander, Suzana Jarc in Srečko Vovko. ds