Prav britanski BBC in novičarski spletni portal BuzzFeed sta v ponedeljek poskrbela za enega najodmevnejših škandalov v zgodovini tenisa. Medija sta namreč razkrila, da naj bi bila v prirejanje izidov in stavniške malverzacije vpletena tudi smetana svetovnega tenisa, oziroma vsaj 16 igralcev uvrščenih med prvih 50 na svetu, med njimi tudi zmagovalci turnirjev za Grand Slam.

»Prirejanje izidov je na turnejah neke vrste skrivnost, za katero pa vsi vedo. Vendar pa o tem preprosto ne govorimo,« se je v izčrpnem intervjuju za BBC izpovedal nekdanji teniški igralec. Obenem trdi, da nelegalne stave nadzirajo tri večje skupine, tekmovalce pa podkupujejo izključno z gotovino, bančne transakcije pa so strogo prepovedane. »Vsaka skupina ima svojo mrežo ljudi, ki komunicira z igralci. Odprtih imajo med 50 in 60 računov, na katere nato polagajo manjše vsote denarja. Na koncu se te prelevijo v ogromne zneske.«

Teniški vrh ne želi ukrepati

Intervjuvanec je med drugim zatrdil, da teniški vrh natanko ve za vpletene v nelegalne posle, a ne želi ukrepati, kot tudi, da prevarantov na igrišču ni pretirano težko razkrinkati. »Kot igralec vem, kdo nalašč greši ali vrača žogico na sredino igrišča. Kdo se trudi in kdo ne. Vsi igralci to vemo,« je dejal in tudi razkril, da ni redkost, da si vpleteni tekmovalci med dvobojem izmenjajo nasmeške ali komentarje ter si s tem medsebojno namignejo, da je tekma nameščena.

»Da so vpleteni najboljši igralci, sem začel verjeti pred nekaj leti, ko mi je nekdo napovedal končni razplet naslednjih dveh turnirjev. Povedal mi je točno, kdo bo zmagal in na kakšen način se bo to zgodilo. Sprva sem mislil, da se zgolj hvali, a kasneje mi je šlo že pošteno na smeh, ko se je vse odvilo natanko po njegovih napovedih. Govorim o turnirjih serije masters, kjer sodelujejo sama velika teniška imena. Ne samo to, razodel mi je tudi način, kako bodo zmagali. Ko sem to videl na lastne oči, nisem mogel verjeti.«

Rešitev v nagradah tudi za nižje postavljene igralce?

Sedaj že upokojeni igralec rešitev vidi v večjih denarnih nagradah. Do slednjih po njegovem prepričanju ne bi smeli bili upravičeni zgolj najboljši, temveč tudi štiristo postavljeni tekmovalec, ki trenutno od tenisa ne more živeti. »Lahko bi sodelovali z Enoto za teniško integriteto (TIU), a teniški vrh početja ne želi ustaviti. Rešitev je sila enostavna, vendar vanjo ne želijo privoliti, je še dodal.

Raziskava, ki jo je Mednarodna teniška organizacija (ITF) opravila leta 2013, sicer razkriva, da kar 45 odstotkov od 13.736 profesionalnih teniških igralk in igralcev z igranjem ne zasluži ničesar, zgolj 10 odstotkov pa je sposobnih v celoti pokriti svoje stroške. »Velika večina aktivnih igralcev je dobrih ljudi z visoko stopnjo integritete. Že namigi, da je njihov šport prepleten s korupcijo, v njih vzbuja prezir,« je še povedal Južnoameričan.