Iz spletne strani supervizorja je razvidno, da je Celjski mladinski center Inštitutu za raziskovanje inovativnih umetnosti v štirih posameznih transakcijah od aprila 2014 do decembra lani nakazal skupno 11.000 evrov. Od tega samo lani 10.300 evrov. Vse lepo in prav, če ne bi bil ta inštitut v lasti direktorice mladinskega centra Glorjane Veber.

Nekateri so zato že pohiteli z razlagami, da javni denar neupravičeno odteka v zasebne žepe. A so bile obsodbe verjetno preuranjene, pa čeprav je tudi komisija za preprečevanje korupcije opozorila, da bi se morali v takih primerih odgovorni izogibati nasprotju interesov. Direktorica vendarle vodi center, katerega ustanoviteljica je Mestna občina Celje, obenem pa je ustanoviteljica zasebnega zavoda. Vebrova na vprašanje, za kaj je v tem primeru šlo, odgovarja: »Celjskemu mladinskemu centru sem z računa svojega neprofitnega zavoda v več posamičnih zneskih posodila več kot 11.000 evrov, ki jih je bilo treba vrniti.« Po njenih besedah je torej šlo za neke vrste brezobrestno posojilo mladinskemu centru, da bi tako hitreje prišli do sredstev, na katera je vse pogosteje treba dolgo čakati.

Ampak v oči bode dejstvo, da o tem ni predhodno seznanila niti ustanovitelja, torej občine, niti sveta zavoda, ki mu predseduje Damir Ivančič. Ko so bili člani sveta na to opozorjeni, pa je Ivančič nemudoma sklical sejo, na kateri so razpravljali tudi o tem. »Članom sveta sem predložila ustrezna dokazila, ki sem jih obrazložila in tudi sama izrazila željo, da se opravi revizija. Seja je bila konstruktivna in sklep za predlog revizije je bil sprejet,« je povedala Vebrova. Da bodo revizijo opravili, so že potrdili tudi na Mestni občini Celje. »Notranja revizija poslovanja je že umeščena v letni program dela in bo, glede na to, da jo je predlagal tudi svet zavoda, opravljena prednostno. Vsekakor že v prvi polovici letošnjega leta,« odgovarjajo na Mestni občini Celje.

Svet zavoda brezzobi tiger

Damir Ivančič, predsednik sveta zavoda, ki je sicer po poklicu odvetnik, pravi, da so se odzvali takoj, ko so bili na ta problem opozorjeni. »Direktorica nam je pojasnila, da je denar brezobrestno posodila centru in ta znesek je bilo treba vrniti. Za zdaj kaže, da neposredna škoda zaradi tega ni nastala, a smo se, da bi se izognili temu, da bi kar koli ostalo odprto, odločili, da ustanoviteljici, torej občini, predlagamo izvedbo revizije. Mi sami je namreč nimamo pravice zahtevati, lahko le predlagamo, in to smo storili,« pravi Ivančič. In še, da svet zavoda niti nima pristojnosti predlagati direktoričine razrešitve v primeru, če bi se pokazalo, da kaj le ni bilo v redu.

Čeprav v odloku o ustanovitvi centra piše, da je treba za vsako nakazilo pridobiti soglasje ustanoviteljev, se v praksi to ne dogaja. »Dejansko za manjše zneske, pod tisoč evri denimo, nihče ne išče soglasja pri ustanovitelju. Z vidika transparentnosti pa je to dobro. Dejansko tudi KPK ni rekla, da je bilo v tem primeru kaj narobe, opozorili so, da se je treba izogibati konfliktom interesov, saj vsi vemo, da je javnost občutljiva, takoj ko gre za upravljanje javnega denarja,« še pravi Ivančič. Dodaja, da Celjski mladinski center za zdaj dobro posluje, a gre za krhko institucijo, ki jo lahko hitro zamaje kakšna nenačrtovana obveznost. »Vendar pa je Celjski mladinski center že v preteklosti bil zgodba o uspehu, ko smo ga rešili iz krempljev Kluba študentov, zato upam, da bo zgodba o uspehu ostal še naprej,« je še dejal Ivančič.

Še povečali obisk mladih

Da delajo dobro, zatrjuje tudi Vebrova. Letos bodo nadaljevali mednarodni program Active for future, ki so ga začeli lani in v katerem sodelujejo s petimi partnerji, od teh so kar trije iz Afrike. »S temi razvojnimi projekti želimo povečati zaposlitvene možnosti mladih, razvijamo pa tudi metodologijo vpeljave mehkih vsebin v formalno izobraževanje, ki ga vodi partner iz Bolgarije. Prav tako pripravljamo študijo za oceno učinkov mednarodnega mladinskega dela, izvedli pa smo tudi nekaj tradicionalnih festivalov, kot so Festival prostovoljstva, Mediafest, MCC Uči in druge,« pravi Vebrova. Pohvali se, da so lani zabeležili desetodstotni porast obiska na njihovih dogodkih in tako dosegli največjo obiskanost sploh od ustanovitve centra. »Enako velja za naš hostel, v katerem smo našteli več kot 6000 nočitev,« še pove Vebrova.