Slovenski premier je imel včeraj razburljiv dan. Najprej je, tako je vsaj mislil, več minut prijetno klepetal z novim hrvaškim mandatarjem, nato je pred slovensko javnostjo zagovarjal finančnega ministra in zavrnil njegov ponujeni odstop, s čimer si je nakopal kritiko javnosti, sindikatov in dela opozicije.

Povabilo na barko in k združenju v eno državo

Davor Jurkotić, voditelj na Hrvaškem priljubljene oddaje U zdrav mozak na RTL, je včeraj poklical v Cerarjev urad, kjer so ga brez težav prevezali k premierju. Dvojica je prijetno klepetala o prihodnjem sodelovanju, žičnati ograji in begunski tematiki, ki zadnje mesece kazi hrvaško-slovenske odnose, »Orešković« pa je slovenskega kolega povabil še na barko na hrvaško obalo, kjer bi malce zaplavala in spekla kakšno ribo. Jurkotić se je v pogovoru zelo trudil, da bi hrvaško govoril s tujim, kanadskim naglasom, saj se je novi hrvaški mandatar v Kanadi šolal in tam preživel veliko let.

»Ne potrebujemo ograde. Razširjati moramo ljubezen in mir. Svetu moramo pokazati, da smo drugačni od vseh ostalih,« se je navdušil hrvaški sogovornik. Cerar se je strinjal, da mora ograda nekoč pasti, najprej pa se želi s hrvaškim mandatarjem sestati in z njim govoriti o migrantski (obmejni) problematiki. Orešković je nato predlagal, da bi ogrado morda prestavili na mejo s Srbijo: »Najbolj srečen bi bil, če bi Hrvaška in Slovenija postali ena velika država. Imeli bi vse – Triglav, Jadransko morje, Krk, Bohinj...«

»Miro, rad te imam«

»Miro, prijatelj, rad te imam in rad imam Slovenijo. Živela Slovenija in živela Hrvaška,« se je poslovil od slovenskega premierja, ki do konca pogovora, vsaj tako se zdi, ni vedel, da bo celoten klepet že danes velika spletna uspešnica.

Pred leti se je na podoben način s hrvaško premierko Jadranko Kosor pošalil slovenski radijski voditelj Denis Avdić, ki je bolj ali manj skušal zgolj preveriti, ali lahko res vsakdo pride v stik s tako visoko predstavnico hrvaške vlade. Očitno večjih ovir ni niti na Hrvaškem niti pri nas.