Medtem ko je Norvežan Kenneth Gangnes dejal, da ste zasluženo svetovni prvak, nekateri norveški mediji trdijo, da ste prejeli previsoke ocene ob poletu 244 metrov.

Sem skakalec, ki mora skočiti čim bolj brezhibno. Dvakrat sem skočil do rekorda letalnice, ker pa nimam licence za sodnika, tega ne bom komentiral.

Kako gledate na to, da bo na tekmah v Oslu sodnik vaš oče Božidar?

Z odprtimi očmi. Marsikdo sodi na tekmah svetovnega pokala, edina zanimivost je, da se piše Prevc in je moj oče, kar pomeni, da bo na Holmenkollnu kar veliko Prevčevih.

Ali bo do vas bolj kritičen in strog?

Zanesljivo.

Ste v izjemni formi. Ali vas je strah, da bi skočili predaleč?

Ne. Skakalnice na tekmah so dobro pripravljene, medtem ko na treningu včasih skačemo na razriti napravi, zato smo vajeni marsičesa. Če vidim, da gre predaleč, je vedno možnost, da skok skrajšam.

Kje so vaše meje?

Nimam mej. Želim si le eno pot, ki se vzpenja. Pomembno je, da se zavedaš, kako si prišel do uspeha, in ga ponavljaš. Enostavnih rešitev ni.

Ste lastnik rekorda letalnic v Planici z 248,5 metra in na Kulmu z 244 metri. Je izziv tudi zbiranje rekordov?

Rekorde je težko načrtovati, ampak se enostavno zgodijo, ko pride do kombinacije vrhunske forme, ugodnih vremenskih razmer z vzgonskim vetrom, nizke hitrosti ob pristajanju in mehkega doskočišča, da sem sploh obstal na nogah. Ne zanimajo me govorice o Vikersundu, da naj bi bili možni poleti do 254 metrov, ampak naslednje tekme v Zakopanah in Saporu.

Za vami je izjemno zgoščen ritem novoletne turneje, tekem svetovnega pokala v Willingenu in svetovnega prvenstva v poletih. Ste utrujeni?

Doma sem bil le dva dni, zato bi bilo lepo, če bi dan raztegnil še za kakšno uro. Pred menoj so trije dnevi, ko bom lahko malo zadihal. A tudi v zgoščenem ritmu sem dosegel dobre rezultate, očitno mi takšen način ustreza. Zdaj je pomembno, da ne bom zaspal na lovorikah. Dve veliki lovoriki bom odstranil iz glave, da se bo v njej našel prostor za nadaljevanje sezone.

Takoj po tekmi v Kulmu ste nam dejali, da boste glavo izklopili do petka. Ali vam je uspelo?

Da. Posebno glede tehnike skokov, priklopiš se le na treningu, ko delaš imitacijo ali vizualizacijo skokov. Le tako glavo preklopiš na druge frekvence, ker s tem narediš prostor za kakšno svežo idejo.

Očitno v družini Prevc odklopite skoke. Domen je dejal, da je na televiziji gledal le nastope Slovencev.

Dobro jih odklopimo. Treba je narediti miselni preskok. Domen pogleda le Slovence, sicer pa po hiši počne druge stvari. Če bi 24 ur razmišljal le o skokih, bi sam sebi le še zapletel življenje, zato je zelo dobro, ker imamo doma stvari, ki nas zaposlijo.

Torej z odklopi od skokov vzdržujete strast do treningov in tekmovanj.

S skoki je enako, kot če bi stalno jedel makarone. Obojega se naveličaš po petih, desetih dneh, zato si vesel, ko lahko poješ solato, ker je nekaj novega.

Pravite, da ne prebirate medijev, ker iz vsakega, ki ga odprete, ven skoči en Prevc. Kako ste informirani o tem, kaj se dogaja v Sloveniji in po svetu?

Zelo slabo. Sploh ne vem, kaj se dogaja okrog mene.

Hayboeck je dejal, da si v letošnji sezoni želi zmage na tekmi svetovnega pokala, a bo to mogoče le, če mu bo to dovolil Peter Prevc.

To je lep kompliment za športnika, ki je na vrhu. Vedno se pojavi nekdo, ki zmaguje v seriji. V drugem delu lanske sezone je bil to Freund, pa smo si drugi želeli zmag. Letos je to uspelo meni. Ne vem, kako dolgo časa bo trajalo, kaj se bo zgodilo v naslednji uri, dnevu, mesecu, letu... Treba je ostati na realnih tleh in počakati, da se stvari zgodijo.

Tina Maze je v sezoni 2012/2013 podrla vse rekorde v alpskem smučanju. Ali ste na enaki poti v smučarskih skokih?

Počakajmo do 20. marca in zadnje tekme v Planici.