Nekdanjemu predsedniku uprave NKBM Matjažu Kovačiču se tudi več kot tri leta po prvem obisku kriminalistov ni treba bati sodne preiskave poslov na Hrvaškem, v katerih so tamkajšnja slamnata podjetja na račun mariborske banke v letih 2006–2008 ustvarila okrog trideset milijonov evrov dobička.

Sklep o njeni uvedbi je namreč okrožno sodišče v Mariboru v začetku meseca razveljavilo, zadevo pa vrnilo v ponovno odločanje preiskovalnemu sodniku. To informacijo so nam včeraj potrdili tudi na specializiranem državnem tožilstvu. Tam so še vedno »prepričani, da iz zbranih dokazov izhaja utemeljen sum očitanih kaznivih dejanj, izvršenih na škodo NKBM«. Na sodišču bodo odločitev senata komentirali šele po tem, ko jo bodo vročili obdolženim.

Izločitve in kratki roki odločanja

Padec sklepa o sodni preiskavi, ki jo je sodišče avgusta lani med drugim uvedlo zoper Kovačiča, nekdanjo članico uprave NKBM Manjo Skernišak, nekdanjega direktorja KBM Leasinga Igorja Šujico in njegovega predhodnika Borisa Cekova, je epilog burnega dogajanja, povezanega z omenjeno zadevo na mariborskem sodišču v zadnjih mesecih. Že oktobra, torej slaba dva meseca po uvedbi preiskave, je namreč tožilstvo sodišču predlagalo izločitev sodnika poročevalca Zlatana Dežmana. Razlog: njegovo poučevanje na Evropski pravni fakulteti v Grosupljem, katere soustanovitelj je Inštitut za civilno pravo v lasti Roka Čeferina, solastnika Odvetniške družbe Čeferin in partnerji, ki naj bi v zadevi zastopala enega od obdolžencev. Čeprav je okrožno sodišče v Mariboru predlog sprva zavrnilo, je pritožbi tožilstva ugodilo višje sodišče in Dežmana izločilo.

Sklep višjega sodišča je okrožno sodišče prejelo 22. decembra lani. Dežmanove naloge je prevzela sodnica Tanja Rot. Domala takoj zatem, že v začetku januarja, je sodišče sklep o uvedbi sodne preiskave razveljavilo. To hitenje je zdaj zmotilo tudi specializirano državno tožilstvo. »Senat je odločitev o razveljavitvi sklepa o uvedbi preiskave sprejel v osmih delovnih dneh. To je izredno kratek čas za tako obsežno in kompleksno bančno zadevo,« opozarjajo na tožilstvu.

Kako je sodišče pokrilo Kovačiča?

V tožilskih krogih naj bi precej razburjenja povzročila tudi utemeljitev razveljavitve sklepa. Med argumenti naj bi sodišče navajalo, da Kovačič na svojem položaju ni delal v korist tretjih oseb in da nekaterih ostalih osumljencev iz poslov na Hrvaškem ni poznal. Kot smo že pisali, je večina spornih poslov na Hrvaškem tekla po istem vzorcu. V prvi fazi je projektno podjetje, ki ga je vodil hrvaški državljan, odkupilo zemljišče v Dalmaciji, Slavoniji in okolici Zagreba, že kmalu zatem pa je lastniški delež v podjetju za kupnino, precej višjo od cene za zemljišče, kupil zdaj že ugasli KBM Projekt, hrvaško podjetje iz Skupine NKBM. Okrog 30 milijonov evrov dobička, ki so ga v teh poslih ustvarili hrvaški državljani, je izginilo na številne račune na Hrvaškem, v Avstriji in tudi Švici. Tam naj bi samo pri eni od bank končalo okrog pet milijonov evrov. Kriminalisti naj bi v povezavi s tem denarjem zabeležili tudi več tisoč dvigov gotovine. Na nekaterih nepremičninah na Hrvaškem je od lani vpisana podaljšana zaznamba prepovedi razpolaganja in odtujitve.

Tudi za prvotne, nižje cene preplačanih zemljišč, ki so v zadnji fazi kot »nasedla« prešla v bilance NKBM, Kovačič po oceni sodišča ni vedel. Toda pri tem velja opozoriti na tri pomembna dejstva. Prvič, tudi hrvaškim projektnim podjetjem je nakupe zemljišč financirala Skupina NKBM, ki jo je takrat vodil Kovačič. Drugič, Kovačič je v času večine spornih poslov vodil tudi nadzorni svet KBM Projekta. In tretjič, po ugotovitvah kriminalistov naj bi vsaj del mreže hrvaških slamnatih oseb koordiniral Tomislav Blagus, tedanji direktor KBM Projekta.

Matoz na pomoč Kovačiču

Da Kovačič za posamezne člene v verigi poslov ni vedel, naj bi v svojem pravnem mnenju, ki ga je pisal za obrambo, zatrjevala tudi Odvetniška družba Matoz in Rojko. To vodi Franci Matoz, »hišni« odvetnik NKBM v času, ko je bil na njenem čelu Kovačičev naslednik Aleš Hauc, ki je položaj prevzel v času druge vlade Janeza Janše. Matoz je tudi dolgoletni odvetnik nekdanjega predsednika vlade, s katerim je bil Kovačič v prvih letih svojega mandata redno v stiku po elektronski pošti.