Da se tržiškega Peka ne da več rešiti, so včeraj ugotovili tudi nadzorniki, zato bo uprava podjetja pod vodstvom Matjaža Delopsta najverjetneje že danes na sodišče vložila predlog za uvedbo stečaja. Sodišče bo imelo 15 dni časa, da odloči o predlogu. Peko, ki ima od konca lanskega leta tudi blokirane transakcijske račune, je tako lani septembra tudi zadnjič sodeloval na Šuštarski nedelji. V zlatih časih prireditve je bila ta namreč vezana predvsem na Peko, zadnja leta pa je sodeloval le z eno stojnico in tovarniško prodajalno.

S stečajem se bo tako končalo dolgoletno obdobje negotovosti, ki že nekaj let ustvarja izgubo. Po številnih predlogih za sanacijo so se banke upnice (med njimi naj bi bila ključna NLB) in državni lastniki (SDH IN DSU) minuli teden odločili, da tudi najnovejšega načrta poslovnega in finančnega prestrukturiranja ne morejo potrditi. Prvi nadzornik Peka Andrej Šušteršič bankam zameri predvsem, da so se predolgo odločale. Kritičen je bil predvsem do delovanja NLB, ki naj bi Peku pomagala s premostitvenim kreditom za nakup materiala. Spomnimo, da je država leta 2011 s šestimi milijoni evrov že dokapitalizirala tržiško družbo.

V Tržiču največ brezposelnosti

Posledice zelo verjetnega stečaja Peka smo preverjali tudi na kranjski enoti zavoda za zaposlovanje, kjer je Dubravka Furar pojasnila, da je bila stopnja nezaposlenosti v Tržiču že zdaj največja med gorenjskimi občinami, saj je bila 10,7-odstotna. Gorenjska je sicer regija z najnižjo stopnjo brezposelnosti v državi, vendar ima prav tržiško okolje izrazito neugodne kazalce. Skoraj polovica brezposelnih so ženske, dolgotrajno brezposelnih je skoraj polovica od vseh 680 brezposelnih, 43 odstotkov pa je starejših od 50 let. Na zavodu bodo po razglasitvi stečaja brezposelnim skušali čim bolje predstaviti vse možnosti in postopke. Pričakujejo, da bo na zavodu pristalo okoli sto Pekovih delavcev.

Tržiški župan Borut Sajovic pravi, da je bilo treba gordijski vozel Peka presekati in ohraniti zdravo jedro. »Občina je pri tem omejena, a do zdaj smo vedno priskočili na pomoč. In tako bo tudi v prihodnje. Pomagamo lahko na socialnem področju, gledamo pa tudi naprej. Treba bo napolniti morebitne prazne prostore in zagnati nove podjetniške aktivnosti,« je prepričan Sajovic. Hkrati dodaja, da zdajšnje »kampanjsko reševanje« ni prineslo nič dobrega. Številni so to spoznali že prej, nastalo je kar nekaj manjših in tudi uspešnih podjetij v Tržiču in okolici in ti nadaljujejo 113 let staro tradicijo Peka in čevljarstva v teh krajih.

Vsega so krivi direktorji

»Peko je padel zaradi slabega vodenja, v podjetju pa je še vedno del proizvodnje, ki je na trgu konkurenčen. Tu mislim predvsem na izdelavo podplatov. Ko je prišel v Peko Tomaž Lovše, je tovarna dobila veliko denarja, a je bil učinek katastrofalen. In tako je zdaj ta agonija žal prinesla slab zaključek za kraj in zaposlene. Sam sem bil v Peku 15 let in ugotovil, da prihodnosti ni. Delal sem v razvoju in odšel ter ustanovil podjetje, ki mi danes omogoča preživetje. A je treba garati, biti konkurenčen,« trdi Matej Slapar iz Loma pod Storžičem. »Vodenje Peka je ogromno prispevalo k stečaju!« še pravi Slapar.