Res je, da je kupna moč povprečnega Indijca zaenkrat komaj 300 evrov na mesec, medtem ko je pri povprečnem Kitajcu 700 evrov, pri državljanu EU pa 2000. A Indija bi lahko glede kupne moči prebivalca v 15 letih prehitela Kitajsko, do leta 2050 pa še EU.

Kitajska verjetno ne bo več mogla biti gonilna sila svetovnega gospodarstva, po mnenju uglednega francoskega ekonomista Thomasa Pikettyja pa bi jo lahko v tej vlogi zamenjala Indija. Letos naj bi bila namreč njena gospodarska rast podobno kot lani osemodstotna, kar bi se lahko ponovilo prihodnje leto, medtem ko je lani na Kitajskem padla na šest odstotkov.

Vse več tujih vlaganj

Število prebivalcev v Indiji se hitro povečuje in kmalu bo prehitela Kitajsko. Kot meni Piketty, bi Indija v 21. stoletju lahko postala prva gospodarska sila sveta. Med njenimi aduti so uveljavljen demokratični sistem, svoboda medijev in pravna država. V tem močno zaostaja Kitajska, katere avtoritarni sistem predvsem zaradi netransparentnosti in nepredvidljivosti oblasti zbuja nezaupanje. Sedanji premier Narendra Modi, ki je zlasti ambiciozen glede tujih vlaganj, si močno prizadeva za dolgoročen gospodarski razcvet. Tako je konec minulega tedna v New Delhiju gostil okoli 2000 uspešnih zagonskih podjetnikov z vsega sveta, zlasti veliko iz Silicijeve doline v  Kaliforniji. Obljubil jim je, da jim pri odpiranju obratov in podružnic prva tri leta ne bo treba plačevati davkov in prispevkov, poleg tega pa jih bodo odslej tuja podjetja veliko lažje kot doslej tudi zapirala. Zaradi zapletenih birokratskih postopkov, ki lahko trajajo več let, je danes kar tretjina vseh v Indiji registriranih podjetij »spečih«. 

Indija ima že zdaj takoj za ZDA in Veliko Britanijo največ tehnoloških zagonskih podjetij. Lani se je njihovo število povečalo za 40 odstotkov, indijska vlada pa jim je namenila 8,2 milijarde evrov. Številni indijski inženirji so postali podjetniki.

V porastu spletni nakupi

Tujih vlaganj je v Indiji že zdaj veliko. Visokokvalificirana in izobražena indijska delovna sila je zmožna tehnoloških inovacij, obenem pa je poceni. Nenazadnje je v porastu spletno nakupovanje. Letos naj bi se po ocenah banke Goldman Sachs v Indiji tovrsten promet povečal za dvakrat, na 20 milijard evrov. V Amazonu menijo, da bo Indija kmalu takoj za ZDA njihov drugi največji trg. Danes je v Indiji 400 milijonov uporabnikov spleta.

Številni Indijci so pred leti odšli delat v Silicijevo dolino in danes Google in Microsoft vodita Indijca, 43-letni Sundar Pichai in 48-letni Satya Nadella. Drugi Indijci, ki so veliko zaslužili v Kaliforniji, so nato vlagali v Indijo. »Med Indijo in ZDA ne gre več za beg možganov, ampak za možgane, ki se vračajo obogateni,« je dejal eden od francoskih poslovnežev, ki deluje na relaciji Silicijeva dolina–Indija.

Premalo za šolstvo in zdravstvo

Vendar mora po Pickettyju tudi Indija rešiti veliko problemov, da bi lahko prehitela Kitajsko, EU in ZDA. Eden največjih izzivov je izjemno velik prepad med bogatimi in revnimi. Prav tako bi morala veliko več vlagati v šolstvo in zdravstvo. Če avtoritarna Kitajska v zdravstvo vlaga tri odstotke svojega BDP, ga demokratična Indija samo 0,5 odstotka. Velik problem za Indijo je tudi, da kastni sistem, ki je uradno prepovedan, v praksi še vedno deluje. In če si premier Modi na vse pretege prizadeva zagotoviti čim večjo gospodarsko rast, pa s svojim hindujskim nacionalizmom in preteklimi nastopi proti muslimanom, ki predstavljajo 14 odstotkov prebivalcev Indije, med tujimi vlagatelji ne zbuja vedno zaupanja.