Rezultati anket so naredili svoje in Hillary Clinton je odvrgla rokavice. Na zadnjem soočenju demokratskih predsedniških kandidatov pred volitvami v Iowi je spremenila dozdajšnjo taktiko, ko je s piedestala favoritinje udrihala predvsem po republikancih in pustila demokratske tekmece bolj ali manj pri miru. Senator Bernie Sanders , ki jo je po anketah v Iowi ujel, je bil deležen ostrih kritik, najbolj zaradi stališč o prodaji orožja in reformi zdravstvenega sistema. Toda 74-letni samooklicani demokratični socialist je v živahnem soočenju nekdanji prvi dami vrnil s polno mero, najbolj s honorarji za govore, ki jih je prejela od velikih bank. Na odru je bil še nekdanji guverner zvezne države Maryland Martin O'Malley, ki ima štiri odstotke podpore.

Zdaj se je Sanders obrnil po vetru

Clintonova je Sandersu očitala, da je v senatu glasoval za zakonodajo, ki je orožarski industriji dala imuniteto pred tožbami zaradi uporabe njihovih izdelkov. Udarila je torej tam, kjer senatorja iz Vermonta v očeh demokratskih volilcev najbolj boli. Sanders je dan pred nedeljsko debato pod naraščajočim pritiskom sicer spremenil stališče in zdaj pravi, da bi orožarski industriji imuniteto odvzel. A Clintonove ne bo več mogel kritizirati, da se obrača po vetru, ker je spremenila stališča do prostotrgovinskih sporazumov, gradnje naftovoda Keystone in istospolnih porok. Prav pri vprašanju orožja je bil Sanders na odru najbolj izgubljen in ni ponudil prave razlage ne za svoj prvotni glas ne za spremembo stališča.

Toda senator je udarjal nazaj, najmočneje pri vprašanju zmanjševanja moči finančnih korporacij, ki so zakuhale krizo. Vprašal se je, kako bo Clintonova stopila na prste Wall Streetu, če je v enem letu za govore od družbe Goldman Sachs dobila več kot šeststo tisoč dolarjev honorarjev. Enega največjih aplavzov večera je požel za retorično vprašanje, kako da otroci, pri katerih najdejo marihuano, končajo v zaporu, medtem ko tam ni končal niti en šef največjih bank. Obenem je predlagal reformo financiranja volilnih kampanj, saj naj kongres ne bi sprejel zakonov, ki jih pričakujejo Američani, dokler »peščica milijarderjev nadzira politično in gospodarsko življenje države«.

Clintonova čislala Obamo

Sanders pravi, da bi morali v ZDA uvesti sistem zdravstvenega zavarovanja pod okriljem države brez zasebnih zavarovalnic. To bi po njegovem povprečnemu gospodinjstvu prihranilo pet tisoč dolarjev letno, bi pa zato »nekoliko« navil davke srednjemu razredu. Ker je prej prisegal, da tega ne bi nikoli storil, se zdaj obeta vprašanje razlage: je dvig davkov še vedno dvig davkov, če tako financiraš ukrep, ki v seštevku prinese prihranek?

Clintonova novi zdravstveni reformi ostro nasprotuje, ker da bi lahko tako izgubili tudi Obamovo reformo. Zanimivo je, da je nekdanja prva dama, ki nikoli ni bila preveč blizu predsedniku, Obamo večkrat vzela v bran. Načrtno, kajti debata je potekala v Južni Karolini, kjer predstavljajo temnopolti prevladujoč delež demokratskih volilcev, med njimi pa je Obama zelo priljubljen. In prav v Južni Karolini je Clintonova proti Obami leta 2008 utrpela boleč poraz.

Ankete televizij so po soočenju pokazale zanesljivo zmago Clintonove. Drugače je bilo v spletnih anketah in v skupinah še neodločenih volilcev. V eni od njih je po spremljanju debate 29 od tridesetih gledalcev dejalo, da je zmagal Sanders.