Župan Boštjan Trilar je kot temelj svoje kandidature in pozneje županovanja izpostavil predvsem boj proti korupciji. Zato je mestni svet pred letom dni sprejel tudi kodeks ravnanja funkcionarjev, nad katerim bedi častno razsodišče. To je decembra prejelo svoj prvi predlog za obravnavo, in sicer za mestnega svetnika in podjetnika Ignaca Vidmarja iz Stranke za napredek krajevnih skupnosti (SZNKS).

A župan Trilar primera ni predstavil javnosti. Predlog sta po naših informacijah dali svetniški skupini iz vrst opozicije, ki pa jo je v kranjskem primeru težko tako poimenovati. Župan namreč že skoraj leto dni vodi občino sam s tiho koalicijo strank, ki mu omogočajo sprejemanje predlogov na sejah sveta s proračunom vred. V stranki SMC vodi svetniško skupino nekdanji podžupan Primož Terplan, ki je županu odkrito zaupal pomisleke zaradi korupcijskega ravnanja in potem odstopil, koalicija pa je razpadla: »Naša svetniška skupina želi razčistiti ravnanje svetnika SZNKS Ignaca Vidmarja. Zato smo vložili predlog za obravnavo skladno s sprejetim kodeksom. Želimo, da mestni občini Kranj pojasni, kaj je z računi svetnika, častno razsodišče,« je Terplan potrdil prvi predlog in poziv častnemu razsodišču, naj ukrepa. Stranka za napredek krajevnih skupnosti je bila do nedavna ostra nasprotnica sedanjega župana, a so v zadnjem času stališča zbližali že do te mere, da so zdaj že pripravljeni podpreti »dobre Trilarjeve predloge«.

Častnemu razsodišču predseduje Rudi Tavčar, ki se kot zasebni podjetnik ukvarja tako s svetovanjem kot mediacijo: »Res je, da smo decembra prejeli prvi predlog za naše delo v okviru sprejetega kodeksa in tudi že opravili prve potrebne postopke. Dokler obravnava poteka, je ne želim komentirati. Za to bo čas ob koncu postopka.«

Pokopališče svetniške etike?

Podjetnik Ignac Vidmar je položaj mestnega svetnika nasledil po pokojnem predsedniku stranke SZNKS Jožetu Lombarju novembra lani. Je tudi predsednik sveta krajevne skupnosti Primskovo in na tej funkciji je javno zatrjeval, da bo kot svetnik sledil »Lombarjevemu izročilu«. Ta je bil v središču znane kranjske »mesne afere«, v kateri so pred leti v stranki SZNKS zapravili za nakup mesnin več tisoč evrov, kar je pozneje sprožilo zahtevo po analizi porabe sredstev vseh svetniških skupin. Analiza je pokazala, da je za časa župana Mohorja Bogataja grešila večina strank v mestnem svetu.

Predsednik krajevne skupnosti Primskovo Ignac Vidmar posluje s šolami in zavodi v Mestni občini Kranj in je še januarja kot mestni svetnik dobil plačilo ene od osnovnih šol, decembra in novembra pa prejel skoraj 4000 evrov od občine, s katero prej več let ni posloval.

Posebno zanimiv je bil račun, ki ga je kranjska občina plačala decembra 2015. Nanaša se na klimatsko napravo na pokopališču v Kranju. Tega upravlja Komunala Kranj, a je račun plačala občina, in to v času, ko je bil Vidmar že mestni svetnik. Na občini so nam že pojasnjevali, da so bila dela opravljena prej in plačana v decembru. A ima Vidmar še eno težavo – v krajevni skupnosti Primskovo je decembra kot podjetnik prav tako prejel več kot 1000 evrov. Po do zdaj znanih podatkih v krajevni skupnosti ni izvedel potrebnih postopkov, da bi se pri poslih, kjer sam sebi nakazuje proračunski denar, izločil.

Kodeks kot farsa

Kodeks je bil v predvolilnem boju glavno orožje v boju proti načinu delovanja prejšnjega župana Bogataja. A so kljub sprejetju v mestnem svetu kodeksu oziroma spoštovanju sprejetih pravil in načel mnogi svetniki javno odrekli podporo. Med njimi tudi nekdanji podžupan SDS Bojan Homan, ki je zaradi suma korupcijskih dejanj pri izvajanju pogodbe o zunajsodnih poravnavah kazensko ovaden, njegovo sporno ravnanje pa je vključeno v revizijsko poročilo Mestne občine Kranj. Tudi župan Boštjan Trilar kodeksa ne zagovarja več preveč vneto, prav tako ne njegova stranka Več za Kranj, ki je bila najbolj zagreta za pripravo tega dokumenta, ki ga ima Kranj kot edina mestna občina v Sloveniji.